Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdare gav patient sin egen medicin

En omsorgsanställd har stängts av från sitt jobb med omedelbar verkan. Den anställda ska ha givit en vårdtagare sin egen medicin och sedan ljugit om händelsen.

Annons

Hon utreds nu för allvarliga försummelser och kommunen har Lex Sarah-anmält henne.

– Vi ser väldigt allvarligt på händelsen, säger socialchefen Palle Danielsson.

Det var i mitten av januari som vårdbiträdet ska ha givit en vårdtagare sin egen inhalator eftersom vårdtagaren andades tungt. En arbetskamrat uppmärksammade agerandet och ifrågasatte om det verkligen var okej. Vårdbiträdet ska då ha svarat att det palliativa teamet hade godkänt medicineringen.

– Men det var lögn. Ingen hade godkänt att vårdtagaren skulle få den här medicinen. Så här får man absolut inte göra, att bli felmedicinerad kan vara förenat med livsfara, säger Palle Danielsson, socialchef i kommunen.

När vårdbiträdets handlande uppdagades stängdes hon omedelbart av från sitt arbete och togs från sin delegation. Hon är nu avstängd med bibehållen lön medan hennes agerande utreds. Händelsen är också Lex Sarah-anmäld.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Särskilt underligt är det att den anställda har ljugit och sagt att hon har rätt att ge vårdtagaren sin egen medicin, säger Palle Danielsson.

Mer läsning

Annons