Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg dödad norr om Ockelbo

(Uppdaterad 8.42) En varg har påträffats dödad genom yttre våld i trakterna av sjön Fansen norr om Ockelbo. Det handlar om en vargtik som bedöms vara i ung ålder.

En förundersökning om grovt jaktbrott har inletts.

Annons

Under gårdagen genomförde Gävleborgspolisen en brottsplatsundersökning i trakterna kring sjön Fansen i Katrineberg som ligger norr om Ockelbo i södra delarna av Bollnäs kommun.

En polishelikopter, polispatruller och en naturbevakare från länsstyrelsen som brukar kallas in för att spåra vilt fanns på platsen.
Bland annat stoppade man bilister i området och avkrävde dem på legitimation.

På måndagskvällen ville ingen hos polisen bekräfta att man utredde ett jaktbrott. Men vid lunchtid i dag släppte polisen ett pressmeddelande som bekräftade att man hittat en varg som dödats illegalt.

Med hjälp av helikoptern kunde polisen fastställa en misstänkt brottsplats och även anträffa en djurkropp som visade sig vara en vargtik, fullvuxen men i ung ålder.

Brottsplatsundersökningen genomfördes efter att det kommit in tips om olaglig rovdjursjakt på varg, berättar kriminalinspektör Sven Lind. Vargkroppen ska ha hittats under helgen av en fiskande privatperson.
– Hur vargen har dött vill jag inte gå in på närmare, men den har inte dött av naturliga orsaker. Det är uppenbart att den är dödad av mänsklig kraft, säger Sven Lind.

Vargen ska ha dödats på ett ställe och sedan släpats några hundra meter för att gömmas på ett annat ställe.

Vargkroppen har förts till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för obduktion.

Enligt länsstyrelsen så hör tiken hemma i Sjösvedenreviret (före detta Amungen).
Spår från brottsplatsen har sänts till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping. Bland annat har teknikerna säkrat spår av skidor, skoter och vinterkängor.
– Det är en rad olika spår. Det har helt klart rört sig en människa på platsen, säger Sven Lind.

En förundersökning om grovt jaktbrott har nu inletts, ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse, och den leds av miljöåklagare Christer B Jarlås i Östersund.

På Jägareförbundet reagerar man med bestörthet på det inträffade.
– Det är riktigt illa. Här arbetar vi med demokratiska medel för att få till en acceptabel rovdjurspolitik, och så gör någon så här. Det gynnar verkligen inte vår sak. Jägareförbundet tar självklart avstånd för alla former av illegal jakt, säger representanten Per Mellström.

Inga bilder på den dödade vargen har släppts med hänvisning till förundersökningssekretess.

Tillrättaläggande: Tidigare stod i texten att vargen tjuvskjutits. Vad polisen sagt är dock att vargen dödats genom yttre våld vilket texten nu korrigerats till att stämma överens med.

Mer läsning

Annons