Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vargspillning” kom från en stor räv

Spillningen som hittades vid Stora björnmossen i samband med att en hund blev vargdödad för ett par veckor sedan har nu analyserats.

Den visade sig vara rävspillning.

– Men vi kan utesluta att en räv tog hunden, det var en varg, säger länsstyrelsen rovdjurshandläggare Tomas Bernelind och berättar att annan spillning från samma område har skickats i väg för analys.

Annons

Spillningen, som samlades in samma dag och bara ett par hundra meter från där angreppet skedde, visade sig alltså vara rävspillning. Men redan i juni samlade länsstyrelsens rovdjurshandläggare in vargspillning från samma område.

Med hjälp av den spillningen har man kunnat konstatera att vargen som vistats omkring Stora björnmossen tidigare i somras är skandinavisk och inte kommer från Korså-eller Ockelbo-reviret. Vilket ursprungsrevir den kommer i från har man däremot inte kunna fastställa.

– Det är väldigt prioriterat att ta reda på identiteten på den vargen, eller möjligtvis de vargar, som rört sig i området vid Stora björnmossen vid tiden för hundangreppet, säger Tomas Bernelind och berättar att man därför håller på med fler analyser.

Efter hundangreppet har länsstyrelsen samlat in ytterligare tre spillningar i trakterna kring Stora björnmossen och de analyseras nu på Viltskadecenter på Grimsö. Det finns även naturbevakare på plats i Åmotstrakten för att, om möjligt, få in prov därifrån.

Men Tomas Bernelind menar att, oavsett vad svaren från Viltskadecenter visar, kan det bli svårt att koppla ihop den varg som hållit till mitt i Åmot med några angrepp.

– Ja, eftersom vi inte har kunnat genetiskt identifiera den varg som rört sig i Åmot har vi inget att jämför med, konstaterar Bernelind.

Mer läsning

Annons