Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens minsta hönsfågel i Ockelbo

/
  • EN LITEN VAKTELKYCKLING. ”De är som små humlor som pilar omkring när de är nykläckta”, berättar Siw Persson.
  • ÄR DET NÅGON DÄR? Siw Persson kan höra om det är någon liten kyckling på väg att ta sig ut.
  • SMÅ SOM NÖTTER. De små vakteläggen är som valnötter i storleken. Vaktelägg är en delikatess som används mycket som dekoration vid uppläggningar.
Äggen ligger i kläckningsmaskinen runt 18 dagar innan de kläcks.

– Det var bara en rolig grej från början, men jag borde ha förstått att börjar jag med något så växer det!

Så säger Siw Persson om sitt senaste projekt – vaktelhöns.

Annons

Det går bra för Ockelbo Kyckling.

Men Siw Persson som driver företaget med sin man Kurt och deras son Martin är nyfiken och testar gärna nya saker.

– Jag köpte 100 vaktelägg för några veckor sen. De ska ligga i kläckningsmaskinen ungefär 18 dagar. Hittills har ungefär hälften kläckts, berättar Siw.

Meningen är att Siw ska försöka få fram en grupp hönor som så småningom ska börja värpa egna ägg.

– Går det bra ska jag försöka sälja ägg och dessutom kläcka fram ännu fler kycklingar som kan gå till slakt. Vaktelhöns är ju Nobelmiddagsmat, så det finns säkert folk som är intresserade av att köpa det, berättar Siw.

Storleken har betydelse

Smaken på vaktelägg skiljer sig inte mycket från vanliga hönsägg. Det är storleken som är själva grejen. Äggen är små som valnötter och används mycket till dekoration på till exempel smörgåstårtor.

En fullvuxen vaktelhöna är inte större än en tennisboll och de små kycklingarna är minimala.

– Det är så roligt att kläcka fram vaktelkycklingar! Det är ju världens minsta hönsfågel så när de är nykläckta ser kycklingarna ut som små humlor som pilar omkring, säger Siw och skrattar.

Fem myskankor

Siw har också köpt fem myskankor.

– Ankorna är en mysfaktor för mig här hemma på gården. De ger en sån ro när de vaggar omkring, berättar Siw. Men jag ska försöka kläcka fram ellingar, (ankungar), föda upp och slakta dem och sen sälja ankkött. Ankor som lever på landet så här, lär få ett enastående gott kött!

Det saknas inte initiativ och framåtanda i företaget.

Men Siw poängterar att projekten inte handlar om storsatsningar.

– Man måste hålla det smått för att kunna ha den kvalité vi har, det är mycket viktig för mig. Och det är så otroligt roligt för nu har folk verkligen förstått att det är skillnad på småskalighet och storproduktion.

– Det är inte bara en känsla utan det är skillnad i hur kycklingköttet smakar, säger den glada men hårt arbetande företagaren Siw.

Mer läsning

Annons