Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varningen: Svårt att följa lagen om skolan i Ockelbo inte får mer pengar

/
  • Kostnaderna är högre inför nästa år än man förut räknat med i Ockelbos utbildnings- och kulturnämnd. Det kan drabba eleverna.

Att ha lika mycket och lika bra verksamhet i skola, förskola, kultur och fritid som i dag går inte med de pengar som finns för nästa år.
Nu varnas politikerna för att det kan bli svårt att följa skollagen om man väljer att spara på skolan.

Annons

Det kan bli svårt att nå Ockelbo kommuns mål om verksamheterna inte får mer pengar: skolresultatet kan bli lidande, andelen ekologisk mat kan bli lägre. Sparar man i områden som lyder under skollagen kan man misslyckas med att nå de krav som ställs.

Det framgår av underlaget som politikerna i utbildnings- och kulturnämnden diskuterade på onsdagen.

TV: Se när prins Daniel invigde Perslundaskolan

Det saknas 1 457 000 kronor nästa år och 1 123 000 kronor 2018. Längre fram än så finns inga beräkningar. Men man har inte pekat ut vad man kan spara på för att hålla sig inom budget.

– Det är svårt att spara nu i 2016 års budget. Vi hoppas på förståelse, säger Staffan Nordqvist (S).

Läs också: Pedagogiska måltider kommer att bli gratis

Lotta Wennlund, utbildnings- och kulturchef i Ockelbo kommun, lyfter fram fyra områden som kostar mer än man tidigare räknat med: Många barn i förskoleåldern och nya rekommendationer på mindre barngrupper betyder att lokalerna är en het fråga igen. Trycket på SFI och vuxenutbildningar är större än man räknat med och det behövs mer personal. Elljusspåren behöver ny belysning och simhallen måste åtgärdas senast sista augusti om man inte ska riskera ett vite på upp till 400 000 kronor.

Läs mer: Dåligt underhåll i Ockelbos simhall kan ge 400 000 kronor i böter

Nästa steg är att se över siffrorna i ekonomiutskottet. Där hoppas man få extra medel för att täcka de ökade kostnaderna. Lyckas man inte blir det svårt att klara budget.

– Det blir ett sämre resultat då, säger Staffan Nordqvist som menar att det finns en "syndernas förlåtelse" om man inte lyckas hålla budget för att man till exempel fått fler elever än man räknat med, och fått oförutsett ökade kostnader.

Mer läsning

Annons