Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattnet rent från DDT i Brattfors

Du får inte i dig DDT om du dricker vattnet ifrån brunnarna kring den gamla plantskolan i Brattfors. Giftet, som upptäcktes i februari, binder sig i marken och når inte dricksvattnet.
– Det känns jätteskönt, säger miljöinspektör Yekta Destlund,

Annons

Mark- och vattenundersökningen som gjorts av företaget Sweco visar att ingen DDT har kommit ut i dricksvattenbrunnarna i området kring den nerlagda plantskolan i Brattfors. När den lades ner i november i fjol undersöktes området och man hittade DDT och andra ämnen i marken.

– Det har ingen möjlighet att ta sig vidare i den här typen av mark, säger Yekta Destlund på Ockelbo kommun.

Det man hittat i vattnet är ofarliga mängder av ämnet Atrazin, som ligger långt under livsmedelsverkets gränsvärden. Även om DDT hade kommit ut i vattnet hade risken att människorna i Brattfors fått i sig det varit minimal. Dräneringsrören pekar norrut, bort ifrån de boende. Plantskolan drevs av Södra Odlarna. DDT förbjöds för användning i jordbruk 1970 och för användning i skogsbruk 1975, men det bryts ner långsamt i naturen. Ämnena i Brattfors är förmodligen rester sedan en lång tid tillbaka.

Fler undersökningar kommer att göras i vår, när tjälen går ur marken, för att få reda på hur mycket DDT det finns i marken.

Mer läsning

Annons