Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi måste utreda det internt i kommunen”

Kommunalråd Magnus Jonsson (S) stänger inte dörren helt för att ta emot ensamkommande flyktingbarn till kommunen.

– Vi kommer att ta ställning till det i fullmäktige i mars, säger han.

Men då tar man också ställning till om man ska fortsätta ta emot flyktingar över huvud taget.

Annons

Ockelbos avtal med Migrationsverket om att ta emot kommunplacerade vuxna flyktingar och familjer löper ut vid årsskiftet. Men då ska det inte förnyas direkt. I stället vill kommunen ta ställning till det under våren.

– Regeringen har tagit beslut om att integrationsfrågorna ska flyttas över till Arbetsförmedlingen och därmed försvinner vår integrationsenhet.

– Uppdraget från regeringen måste bli tydligare kring vad kommunen ska ansvara för, säger Jonsson

Nytt beslut

Nu vill kommunen få tydligare besked från regeringen – och utvärdera de tre år som gått sedan man började ta emot flyktingar – innan man fattar ett nytt beslut.

Kan det bli aktuellt för Ockelbo att sluta ta emot kommunplacerade flyktingar?

– Vi ska försöka ta vårt ansvar. Men i vilken omfattning vet jag inte innan utredningen är klar.

Ska utredas

Enligt Jonsson kommer man då också att ta upp de ensamkommande barnen. Socialnämnden har tidigare i höst sagt nej till en förfrågan från Migrationsverket om att ta emot ensamkommande barn. Men när man ser över det nuvarande avtalet ska också den frågan utredas.

– Även om socialnämnden har sagt nej, är det ändå fullmäktige som ska besluta om det. Och vi har naturligtvis samma moraliska ansvar som andra kommuner har. Men vi måste utreda det internt i kommunen.

Andra små kommuner ser de ensamkommande barnen som en möjlighet, bland annat till nya arbetstillfällen. Borde inte det vara positivt också för Ockelbo?

– Integration är tillväxt för kommunerna, särskilt i Gävleborg. Så är det. Men det förpliktigar också ett ansvar att ta emot människor. Vi måste ha ett bra mottagande, oavsett om det gäller barn eller vuxna.

Mer läsning

Annons