Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vibacka blir till attraktiva lägenheter

/

Om bara någon månad flyttar de sista från Vibacka till nya Bysjöstrand. Men förhoppningen är att det uttjänta äldreboendet inte ska stå tomt länge.

– Det finns ett väldigt sug efter lägenheterna här, säger Ockelbogårdars vd Bo Lindblad.

Annons

Glädjen var stor när nya äldreboendet Bysjöstrand invigdes. Äntligen kunde man lämna det nedslitna Vibacka bakom sig och flytta till nya, fräscha lokaler. I februari 2010 kommer de sista 20 personerna att flytta efter och då är Vibacka helt tömt. Då blir det Ockelbogårdars utmaning att hitta nya hyresgäster till de stora lokalerna.

Men faktum är att man redan börjat. Tre av de tomma lägenheterna har fått nya hyresgäster och ytterligare tre flyttar in den här månaden.

– Lägenheterna i de tre norra flyglarna är i så pass bra skick att det räcker med att måla om, tapetsera och fixa till lite. Och det börjar bli ett sug efter att flytta hit, berättar Bo Lindblad.

De nygamla lägenheterna ska fungera som seniorboende, vad man förut kallade 55-plusboende. Hittills har Ockelbo kommun totalt haft 46 sådana lägenheter, i Uret, och en kö på lika många som vill flytta in. Nu hoppas man att platserna på Vibacka ska räcka till en del av dem.

21 lägenhter klara i januari

– Det blir socialnämndens tjänstemän som sköter kön. I januari kommer vi att ha fixat 21 lägenheter här, det känns jättebra.

En av fördelarna med det är också att man då räknar med att flera hus och villor i kommunen kan bli lediga – där man hoppas få in nya barnfamiljer till kommunen.

Andra delar av lokalerna återstår att fundera kring. Ett 30-tal mindre lägenheter kan eventuellt komma att byggas om till större – om man bedömer att det går utan att hyrorna blir för höga.

– Men vi har ju inget hotell i Ockelbo och de skulle kunna fungera utmärkt som hotellrum. Det kanske skulle kunna locka någon intressent.

Det finns också en del kontorslokaler där det är oklart vad man ska göra. De större samlingsrummen vill Ockelbogårdar däremot behålla för de framtida hyresgästerna.

– De är en väldigt viktig social del för många pensionärer och det ska vi vara rädda om.

Ockelbogårdar tar gärna emot förslag från andra som är intresserade av någon del av lokalerna. Tidigare har socialnämnden hyrt hela fastigheten och Lindblad räknar med att det kan bli tufft ekonomiskt nästa år, när man måste hitta nya hyresgäster till hela huset.

– Men det känns som att vi ska kunna få det här levande igen trots att folk har flyttat härifrån.

Mer läsning

Annons