Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vibacka kan bli seniorboende

Snart ska det nya äldreboendet Bysjöstrand stå färdigt och frågan om vad som ska ske med Vibacka blir allt mer aktuell. Mycket pekar på att fastigheterna omvandlas till ett så kallat 55 plus-boende.
– Det är kanske mer bråttom att besluta om det än vad många tror, säger Staffan Nordqvist, ordförande i Ockelbogårdars styrelse.

Annons

Det har funnits många förslag till vad Vibacka ska användas till efter att äldreboendet evakuerats. Det nya boendet, Bysjöstrand, ska stå klart till sommaren och då töms de gamla lokalerna.

– Något måste vi ju göra med huset som är bra både för Ockelbogårdar och kommunen, säger Staffan Nordqvist.

Ett av förslagen som funnits med i diskussionerna är att göra om Vibacka till förskola. Men det förslaget ligger inte högst på agendan. I stället pekar mycket på att det blir ett seniorboende.

– Det är ju redan det i lägenheterna mot vägen. Och det finns ett behov av seniorboende, eller 55 plus-boende.

Länge pågick också en diskussion om att flytta hela kommunkontoret till Vibacka, det är inte längre aktuellt. Däremot kan det bli så att delar av socialförvaltningen flyttar in.

– Även om det blir seniorboende blir det ju inte i hela fastigheten, det kan säkert bli en del administrativa lokaler också. Det är svårt att göra om alla utrymmen till lägenheter. Jag vet till exempel också att PRO gärna vill ha kvar samlingslokalen Gläntan.

Från politiskt håll har man redan tidigare efterlyst flera lägenheter inne i tätorten. Framför allt vill man erbjuda lägenheter för de lite äldre och på det viset kunna ”frigöra” större fastigheter för att locka fler unga familjer till Ockelbo.

Det har än så länge inte tagits några beslut om vad som ska hända med byggnaden med enligt Nordqvist bör frågan avgöras så snart som möjligt.

– Efter evakueringen är det ju fritt fram att starta upp i de här lokalerna. Det här året har vi säkrat vad gäller hyresintäkter men jag är tveksam till vad som gäller nästa år. Kanske är det mer bråttom än vad många tror.

Mer läsning

Annons