Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftbyggare ger klirr i kassan för Jädraås AIK

/
  • Ger jobb åt bygden. I Jädraås hoppas man att Europas största landbaserade vindkraftspark, med 66 verk, ska skapa arbetstillfällen i byn. ”Jättekul för byn att”, säger Jaik-ordföranden Johan Malmström om Vestas förfrågan om Jaik kan ta emot 50 vindkraftstekniker.

I juni nästa år kommer 50 vindkraftstekniker från Danmark för att sätta upp kraftverken i Jädraås.

För Jädraås AIK kan vindparksbygget bli en riktig guldgruva eftersom det danska företaget vill nyttja Jaik-vallens faciliteter.

– Jätteroligt, konstaterar föreningens ordförande Johan Malmström.

Annons

För ett par veckor sedan fick idrottsföreningen Jädraås AIK en spännande förfrågan från det danska vindkraftsföretaget Vestas. Företaget ville veta om Jaik skulle kunna ta emot 50 vindkraftstekniker som i juni nästa år ska börja montera själva vindkraftsverken.

– Vi tyckte att det lät jättekul, naturligtvis. Helt i linje med våra förhoppningar om att byn ska ha nytta av vindkraftssatsningen, säger Johan Malmström, ordförande i Jaik.

Jädraås AIK sökte då 50 000 kronor från Leader Gästrikebygden för att genomföra en förstudie. Föreningen beviljades pengarna för att kunna se över köket, värmen och ventilationen på Jaik-vallen.

– Vi har länge velat ha en ansiktslyftning och det här var precis det som behövdes för att det skulle vara möjligt, säger Malmström och berättar att föreningen arbetar frenetiskt med att hitta finansiering till renoveringen.

Vestas tanke är att teknikerna ska bo i baracker som ställs upp vid Jaik-vallen och att de ska äta och umgås i föreningens lokaler. Därför behöver föreningen helst bygga ett ordentligt restaurangkök.

– Företaget har dessutom flaggat för att de vill att någon härifrån kan laga maten, säger byrådets ordförande Christer Lundquist.

Företaget har också efterfrågat ett gym, vilket glädjer Johan Malmström och Jaik.

– Det finns en stor efterfrågan på gym här i byn, så nu kanske det kan bli verklighet, konstaterar Malmström

Han har också förhoppningar om att rusten av idrottsanläggningen ska leda till fortsatt aktivitet i byn.

– Egentligen är de här 50 vindkraftsteknikerna ointressanta. Det som är spännande är vad detta kan leda till i det långa loppet, säger Johan som hoppas på många idrottsläger i byn i framtiden.

Mer läsning

Annons