Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Western i Ockelbo

/

Westernsadeln läggs på och den söte ridskolehästen Simson förvandlas till en cowboyhäst. Vi är i stallet hos Ockelbo Ryttarförening och Carina Stridh ger westernlektioner.

Annons

Carina Stridh från Källsjön, i Ockelbotrakten, är westerninstruktör Hon har ridit western sen 2003.

– Grejen med westernridning är att kunna rida en häst från skänkel och säte, målet är att rida med en hand med långa tyglar. Det är en tjusningen att få jobba för att få en lyhörd häst, säger Carina Stridh

När Carina tränar själv hemma, rider hon ibland helt utan träns.

På westernlektionerna fungerar det med olika nivåer av erfarenheter hos ryttarna på hästryggen och man kan rida western på alla hästar.

– Det är faktiskt lite lättare för nybörjare på ett sätt i början, de har ju inte gammalt bagage med andra ridsätt i ryggen, och nybörjarna gör som jag säger direkt, säger Carina Stridh.

I boxen har ridskolehästen Simson förvandlats till en westernhäst. Det är fjärde gången Peppis Jansson rider western, före det har han ridit någon enstaka gång bara.

– I början var jag jätterädd, men förra gången kunde jag styra. Jag har lovat min sambo Elisabeth att vi ska rida på Island, då tyckte hon att jag borde träna, så här är vi, säger Peppis Jansson

Idag ska ridgruppen rida en trailbana som är en gren inom westernridning baserat på rancharbete. De ska rida över en "bro" och öppna en "grind" bland annat.

De sju eleverna går in i ridhuset och fixar till stigläder. Stigbyglarna, där man har foten, är gjorda av läder. Sadeln är fin med lite utsmyckningar i metall och en "knopp" längst fram.

När Elisabeth Carlsson kommer in i ridhuset så går hon med hästen Galliano, den följer henne, stannar när hon stannar går fort när hon ökar takten och saktar av när hon saktar av. Det ser lite ut som en promenad med hund.

Det är ovanligt att en ridskola bedriver westernverksamhet. De som tar westernlektioner på Ockelbo ryttarförening är mellan 13-66 år.

– Jag spelar alltid countrymusik på mina lektioner berättar Carina och mycket riktigt ur en liten högtalare kommer countrytoner som sprider sig i ridhuset.

Malin Östberg från Söderhamn rättar till stiglädrens längd och sätter sig upp på hästen Homer.

– Jag har hållit på med hästar hela livet, först hoppning sen trav och nu western. Det här är bäst hittills. Det är själva sättet och hanteringen av hästarna jag gillar. Som jag letat under alla år jag hållit på med hästar, nu har jag hittat rätt, säger Malin Östberg.

De börjar lektionen, alla värmer upp för sig. Sen rider de trailbanan en och en . De börjar med att öppna en "grind" två stolpar som har ett rep mellan sig. Då måste de använda en hand och backa svänga och vända om och sen stänga grinden igen . Eleverna är koncentrerade, de fortsätter över en "bro och in mellan bommar och backar hästen. Carina ger tips och berömmer hästar och elever.

– Det ser så lätt ut på film när "cowboysarna" rider på film, det här är liksom jobbigt ju, säger Peppis Jansson.

– Ja, det är många som tror att det inte är jobbigt att rida, men det är det, säger Carina.

Carina skrattar, hon skrattar mycket och ofta, samtidigt ger hon tips som leder sina elever framåt under lektionen.

Lektionen avslutas med galopp för de som vill. Det ser avspänt och skönt ut när de rider runt. Ansiktena är glada. Med westernsadeln och tyglarna tar de mig till prärien för ett ögonblick.

– Nu vet jag varför Zeb Macahan går som han går, Jag blir helt slut i benen, säger Peppis när han kliver av den fläckiga hästen Simson.

"Cowboysarna" eller rideleverna står i stallgången och diskuterar kvällens lektion

– Jag kan vara med fast jag är helt ny, utan att det känns som jag är i vägen. Det är skönt, säger Peppis Jansson.

– Det är en skön stämning i gruppen, alla peppar varandra, ingen prestige utan det är en öppen stämning, säger Elisabeth Carlsson.

Hästarna har fått hö och det doftar och låter tryggt när hästarna tuggar. Sadlar och träns hängs upp, men westernförtrollningen ligger kvar i luften.

Ockelbo Ryttarförening har startat ett projekt "Unga western ryttare på ridskolan "i samarbete med Western Riders Association of Sweden och Hästnäringens Nationella Stiftelse.

Syftet med projektet är att göra western ridningen mer synlig bland unga. Den 17 oktober kan man komma och titta på vad western ridning är. Projektet vänder sig först och främst till ungdomar upp till 25 år och är kostnads fritt för deltagarna.

Mer läsning

Annons