Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wij trädgårdar måste låna för att få bidragspengar

Bidragen är beviljade men kommer inte förrän projektet är startat. Och för att starta projektet krävs det pengar.
Nu begär stiftelsen Wij trädgårdar att kommunen går i borgen för ett lån, för att man ska komma igång.

Annons

– Det här är ett jätteproblem för alla utvecklingsprojekt, säger Mats Åstrand, ledamot i stiftelsens styrelse.

Wij trädgårdar har ansökt om bidrag från EU, länsstyrelsen och regionförbundet för att kunna starta ett nytt utvecklingsprojekt.

I projektet, ”Ny energi i gamla landskap”, ska man bland annat odla energigrödor. Man ska också bygga en stor landskapsskulptur, berättar stiftelsens ordförande Lars Krantz:

– Den ska stimulera till att vi människor ska bli bättre på det här med energi. I grunden är det ett besöksprojekt men det ska samtidigt göra Ockelbo till ett centrum för energifrågor.

Mats Åstrand berättar att bidragen redan är beviljade. Där- emot kommer det inga pengar förrän man kan visa att arbetet är igång. Och innan man kan sätta igång med arbetet behövs det pengar. Därför ser stiftelsen ingen annan lösning än att vända sig till kommunen för att få hjälp att ta lån.

– Egentligen är det lite tokigt, att man måste låna pengar för att göra något man fått bidrag till. Det är ett problem för alla utvecklingsprojekt, säger Åstrand.

Ansökan till kommunen handlar om checkkredit eller ett lån upp till 1 miljon kronor. De beviljade bidragen uppgår till 15 miljoner över tre år.

Mer läsning

Annons