Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wij trädgårdars kapital helt slut

/
  • Wij Säteri, det bolag som driver Wij trädgårdar, hade en omsättning på 7,8 miljoner kronor under förra året. Det är en minskning med 1,3 miljoner jämfört med 2007.

Wij trädgårdars omsättning minskade under förra året. Samtidigt är hela aktiekapitalet förbrukat och verksamheten går med förlust.

Nu skriver man ännu en gång upp värdet på fastigheterna för att klara ekonomin.

Annons

Wij Säteri, det bolag som driver Wij trädgårdar, hade en omsättning på 7,8 miljoner kronor under förra året. Det är en minskning med 1,3 miljoner jämfört med 2007. Och verksamheten visar upp ett negativt resultat, man har gått nästan en halv miljon back under året.

– Vi fick helt enkelt inte så många besökare som vi beräknat. Vi har haft mindre biljettintäkter och mindre intäkter i restaurangen, det är hela anledningen, konstaterar Mats Åstrand, styrelseordförande i bolaget.

 

har blivit offentlig visar att man, precis som 2007, tvingades upprätta kontrollbalansräkning i fjol. Det är en åtgärd som ett aktiebolag är skyldigt att vidta om det finns anledning att tro att bolaget kan vara på obestånd och att halva aktiekapitalet är förbrukat. Och på samma sätt som då har man skrivit upp fastighetsvärden för att klara ekonomin.

– Värdena på fastigheterna är mycket större än vad som syns. Det är därför vi inte blir försatta i konkurs, det skulle vi bli annars, säger Åstrand.

Revisorerna konstaterar nu att hela aktiekapitalet är förbrukat. De säkra inkomsterna i Wij handlar om hyresintäkter, kommunen hyr in sig i några av fastigheterna, men det räcker inte för att täcka utgifterna.

– Vi är så otroligt beroende av väderleken under turistsäsongen och på det viset är vi sårbara.

 

i rad varnar revisorerna också för att den framtida driften kan vara hotad, på grund av att man är så beroende av tillströmningen av besökare. Men enligt Mats Åstrand är det ingen "ko på isen" – åtminstone inte än.

– Men vi får inte gå minus i år. Nu har vi lagt en väldigt tuff budget för i år, höjt biljettpriserna och är väldigt försiktiga när vi beräknar hur många besökare vi får. Nu är det både skärp och hängslen.

Mer läsning

Annons