Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ojämställt stöd till idrottandet i Gävle

/

Gävle kommun riktar kritik mot sig själva. En kartläggning som kommunen genomfört visar att det stöd som kommunen delar ut till idrottsföreningar främst går till killar.

Annons

De flesta idrottsverksamheter i Gävle är beroende av någon form av kommunalt stöd. Oavsett om det rör sig om ett rent kontantstöd eller hyressubventioner för sina lokaler. En kartläggning som kommunen gjort visar dock att de kommunala stöden är snedfördelade mellan könen, 65 procent går till killar medan 35 procent går till tjejerna.

Johan Öholm, chef på fritidsförvaltningen i Gävle kommun, är osäker på vad snedfördelningen beror på.

– Jag kan bara konstatera att läget ser ut som det gör. Kanske har det att göra med att de tidigare idrottspolitiska programmen togs fram i en annan tid, och att man då inte hade de här aspekterna i åtanke, förklarar han för Arbetarbladet.

Det idrottspolitiska program som råder i dag har dock inskrivet att kommunen ska verka för en så jämställd idrott som möjligt.

I dagsläget så motionsidrottar en stor del av tjejerna medan killar ofta tränar inom någon form av förening.

– Tjejerna befinner sig i mycket större utsträckning i motionsspåren och på gym. Vi måste titta på varför det ser ut så, berättar Johan Öholm

Förslag om hur stödet till idrottsföreningar ska förbättras kommer vid årsskiftet men Öholm kan redan idag se ett område där det kommer ske förändring.

– Det vi vet idag är att föreningar som bedriver vuxenverksamhet får alldeles för mycket stöd i jämförelse med barn- och ungdomsidrotten.

Mer läsning

Annons