Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen tror att bombhoten mot skolor kommer att öka: "Det är skarpt läge"

/
  • Mikael Hedström, presstalesman på polisen i Gävle.
  • Stefan Wehlin, rektor på friskolan Lyftet som bombhotades i söndags.

Friskolan Lyftet i Gävle fick ett bombhot riktat till sig under söndagen. Det var via ett anonymt hot i appen "Jodel" som även fick skolan att stänga under måndagen därpå. En förskola stängde även verksamheten efter hotet. Nu vill polisen att fler skolor ska se över sina åtgärder gällande bombhot.

Annons

Rektorn, Stefan Wehlin, på friskolan sa till Arbetarbladet under måndagen att han valde att stänga skolan på grund av elevernas och personalens säkerhet.

Nyheten kom under söndagskvällen och polisen skickade flertalet patruller till skolan för en kontroll.

– Vi vidtar alla åtgärder när det gäller bomhot. När vi kom fram till platsen kollade vi igenom hela skolan och gjorde sedan en värdering utifrån hur allvarligt det var, säger Mikael Hedström som är polisens presstalesman i Gävle.

Polisen gjorde bedömningen att situationen inte var så allvarlig så att det krävdes bombhundar. Beslutet att stänga skolan under måndagen var ett beslut som rektorn till friskolan tog.

– Vi har aldrig varit med om något liknande. Det är ett stort steg i fel riktning. Det finns inga ord egentligen för det här, det är en feg handling, säger Stefan Wehlin till Arbetarbladet under måndagsmorgonen.

Det var via telefonappen "Jodel", där man som anonym kan skriva meddelanden, som hotet blev upptäckt. I meddelandet, som riktades till de 130 eleverna på skolan, stod det: "Den 25:e januari kommer att bli en dag för friskolan lyftets elever att komma ihåg..boom"

Under måndagen meddelade även den kommunala förskolan Apollogården med 93 barn att de stänger verksamheten för dagen på grund av hotet.

– Vi resonerade att bombhotet mot Lyftet ligger nära vår skola rent geografiskt. Utifrån det bestämde jag att stänga verksamheten i dag, säger Camilla Larsson, Gävle kommuns förskolechef till Arbetarbladet.

Nu vill polisen att fler skolor ska prata om åtgärder och krissituationer gällande bombhot då man tror att det bara kommer att öka framöver.

– Det här är en viktig fråga för skolväsendet att prioritera framöver. Det finns en stark tendens att dessa hot ökar i framtiden. Man använder sig av appar där man kan vara helt anonym så vi befarar att det här kommer pågå en tid framöver, säger Mikael Hedström på Gävlepolisen.

– Det är viktigt att prata kring de åtgärder som kan komma att vidtas i framtiden. Kommer det ett bombhot och vi fattar ett beslut om att det är skarpt läge genomför vi även en väldigt omfattande avspärrning i området. Det är högst relevant att skolorna pratar om det här nu, säger han.

Mer läsning

Annons