Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 miljonersbygget är olagligt

/
 • Att riva Sandbacka Parks femte etapp är inte aktuellt nu när kommunen måste rätta sig felaktiga beslut. Därmed kan det bli nödvändigt att sälja hela teknikparken för ett rabatterat pris. Om inte det felaktiga beslutet rättas anses Sandvikens kommun ha gjort sig skyldig till domstolstrots.
 • MÅSTE SÄLJA. Att riva Sandbacka Parks femte etapp är inte aktuellt nu när kommunen måste rätta sitt felaktiga beslut. Därmed kan det bli nödvändigt att sälja hela teknikparken för ett                       rabatterat pris.

Regeringsrätten prövar inte fallet Sandbacka Park. Därmed är det klart att bygget av femte etappen för 100 miljoner var olagligt.
För att inte göra sig skyldig till domstolstrots måste kommunen nu rätta beslutet.
Det kan innebära att hela teknikparken måste säljas för reapris.

Annons

Allt ställs nu på sin spets sedan Regeringsrätten beslutat att inte ge prövningstillstånd för Sandvikens kommuns överklagande av den kammarrättsdom som olagligförklarar beslutet om bygget av etapp fem.

Kommunen är nu i avvaktan på eventuell lagändring förhindrad att fortsätta bygga ut teknikparken. Dessutom måste beslutet om femte etappen rättas.

Exakt vad ordet ”rätta” innebär i det här sammanhanget är oklart. Ingen tror på fullt allvar att det kan bli aktuellt att riva 100-miljonersbygget.

Försäljning?

 

– Men försäljning kan vara ett alternativ, säger kommunjuristen Ulf Back.

Eftersom det är kommunfullmäktige som fattade det felaktiga beslutet är det också fullmäktige som nu måste ställa tillrätta efter sig. De jurister Arbetarbladet pratade med i går kunde inte ge något rakt svar på frågan om vad som händer annars. Fallet är nämligen väldigt ovanligt

– Men beslutet ska rättas. Annars är det domstolstrots, säger Lina Törnqvist vid Regeringsrätten.

Kommunalrådet Peter Kärnström, s, anser att det viktigaste nu är att snabbt att få igång en sjätte etapp.

Eftersom kommunen inte kan gå vidare på egen hand förbereds bolagisering och försäljning.

Bekymmersam situation

 

– Frågan om hur vi ska rätta beslutet om femte etappen ingår i helheten. Men det är en bekymmersam situation vi hamnat i.

 

Blir ni tvingade att sälja hela Sandbacka Park för rabattpris?

 

– Jag vill inte diskutera priset.

Den som satte igång hela ärendet genom att överklaga beslutet om femte etappen var den nu utflyttade folkpartisten Maria Brolin. Hennes partikamrat Nils-Gunnar Kempe menar att den rättsliga processen bekräftat att kommunen gjort allt fel från början.

”Saknar kompetensen”

 

– Kommunledningen har varit klantig. Alla som protesterade hade rätt. Vi skulle aldrig ha gått in i det här. Vi har inte kompetensen. Trots nästan hundraprocentig uthyrning går anläggningen fortfarande inte med vinst. Dessutom ska en kommun behandla alla lika.

Nils-Gunnar Kempe tar det dagsaktuella fallet med Cibes Hiss behov av nya lokaler som exempel på vilken dålig situation kommunen försatt sig i.

– Bygger vi åt Sandvik måste vi också bygga åt Cibes Hiss. Annars behandlar vi företagen olika.

Mer läsning

Annons