Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

120 personer berörs av Sandviks nya entreprenör

Företaget Coor tar över all markservice på Sandvik från den 1 februari nästa år. 120 personer berörs, varav de flesta jobbar i Addicis regi.

Annons

 – Vi är inte missnöjda med hur jobbet sköts. Det nya företaget hade helt enkelt ett bättre erbjudande om framtida kostnadsbesparingar, säger Sandviks informationschef Anders Wallin.
Den nya aktören har slutit ett avtal med Sandvik som löper i fem år och anses vara värt mellan 350 och 400 miljoner kronor. De områden som berörs av den nya upphandlingen är till exempel lunchrestauranger, byggnadsunderhåll, avfallshantering, bevakning, lokalvård, telefoni, reception och intern posthantering.
– Det här är naturligtvis väldigt tråkigt, säger Marita Sahlstedt, klubbordförande i Unionen, vars medlemmar jobbar i bland annat växel och reception.
Även Addicis avtal har löpt under en femårsperiod. Tidigare skötte Sandvik den här servicen i egen regi med hjälp av diverse underleverantörer. Marita Sahlstedt, är en av dem som tidigare bytt arbetsgivare.


– Jag kan inte tala för mina medlemmars räkning eftersom vi aldrig har diskuterat det, men jag själv har inte känt så väldigt mycket eftersom jag har suttit kvar med samma arbetsuppgifter. Den enda skillnaden har varit att man bytt datasystem och ledning, säger hon.
Hur hennes medlemmar ställer sig till fortsatt jobb, men i annan regi, vet hon ingenting om i dagsläget.
– Jag kan inte svara på det. Det är så färskt, det måste få sjunka in först. Vi har faktiskt inte hunnit prata om den frågan alls.
Ingen fortsättning
Något som redan är klart är att det för majoriteten av de anställda inte blir någon fortsättning hos Addici.
– Det här har varit ett stort uppdrag för oss på en väldigt liten ort. Förutsättningarna att få ett jobb hos oss i Sandviken är därför väldigt små, säger vice vd, Nils Öqvist.
Kommer någon att kunna få jobb inom företaget på någon annan ort?
– Det kommer nog att bli svårt.
Ungefär 70 av de personer som berörs av det nya avtalet har varit anställda direkt under Addici. Ytterligare 10-talet underleverantörer som Addici har anlitat berörs. Det handlar bland annat om företaget Amica som driver tre restauranger inne på Sandviks industriområde, Storsjömässen, lunchserveringen på Göranssonska skolan och en restaurang på Coromant. Samt ett antal mindre, lokala entreprenörer.
120 riskerar jobbet
Sammanlagt 120 medarbetare riskerar nu att förlora sina jobb. I vilken utsträckning den nya aktören, Coor, kommer att ta över underleverantörer och Addicis personal vill företaget inte uttala sig om än.
– Vi har själva hög kompetens inom nästan alla de här områderna, men vi kommer självklart att behöva anställa ny personal. Hur mycket vi kommer att lägga ut på underleverantörer går inte att svar på just nu, det är det vi ska titta på framöver, säger Hans Josefsson, affärsenhetschef.

 

Mer läsning

Annons