Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150 kommunala jobb bort i första krisvågen

/
  • FÖR BRÅTTOM. Kommunals ordförande Leif Johansson tycker att Sandvikens kommun har för bråttom med att plocka bort tjänster. Han skulle först vilja se en översyn av organisationen och sättet att arbeta på.Foto: Mats Olsson

Uppåt 150 jobb försvinner inom Sandvikens kommun i den första sparvågen till följd av den ekonomiska krisen och de sänkta skatteintäkterna.
Från fackligt håll tycker att man att politiker och chefer haft för bråttom när de omedelbart pekat ut tjänster som måste bort.
– Vi borde ha börjat med att titta på strukturer och organisation, säger Leif Johansson, Kommunals ordförande.

Annons

Stålbadet som nu ska genomföras inom kommunen har hittills hanterats på lite olika sätt i de olika nämnderna och förvaltningarna. Några har valt titta på ett år i taget medan andra, exempelvis äldreomsorgen omedelbart tagit ett större grepp.

Totalt har nämnderna hittills identifierat ett behov av att plocka bort närmare 150 tjänster enligt sammanställningen här nedan.

Hur många fast anställda som i slutändan tvingas gå är dock osäkert. En stor del av besparingarna i den första vågen räknar nämnderna med att kunna genomföra genom att inte ersätta sådana som slutar genom naturliga avgångar eller genom att använda färre vikarier.

Varslade om uppsägning är hittills bara 20 personliga assistenter inom handikappomsorgen. Och det är en åtgärd som inte är direkt kopplad till kommunens drastiskt försämrade ekonomi.

Fackliga förhandlingar om övriga nedskärningar är inledda eller på gång.

– Det blir mycket oro och spekulationer ute på arbetsplatserna, säger Leif Johansson, Kommunals ordförande.

Han tycker att det gått för fort när arbetsgivarens representanter omedelbart översatt sparbehovet i antal tjänster och sedan pekat på hur många jobb som måste bort.

– Vi vet ju att det här inte är en enskild företeelse i år. 2010 och kanske även 2011 kommer det nya krav på att det ska sparas pengar. Därför borde vi ha börjat med att titta på hur strukturerna ser ut och om den organisation vi har i dag är den optimala eller om det finns saker vi borde göra annorlunda.

Från Kommunals sida vill man exempelvis se en sammanslagning av äldreomsorgen och handikappomsorgen så att det blir en nämnd med en förvaltning och en administration.

– Då skulle vi också få en väg in och slippa situationen med varsel på en förvaltning samtidigt som den andra tar in vikarier som konverteras.

Men att organisera bort den ekonomiska krisen tror inte Leif Johansson på.

– Vi har naturligtvis inte svaren på alla frågorna, säger han.

Mer läsning

Annons