Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

170 nya fasta jobb på Sandvik

Drygt 170 visstidsanställda metallarbetare får fasta jobb på Sandvik Materials Technology (SMT) i Sandviken.

– Det är fantastiskt bra och något som vi gått och väntat på, säger Bo Boström, ordförande i metallklubben på SMT i Sandviken.

Annons

Beskedet innebär att SMT i Sandviken har återanställt alla som blev uppsagda efter finanskrisen och inte fått andra jobb.

Det är dock en bit kvar till bemanningstalen som gällde i början av 2008. Då hade cirka 2 800 metallarbetare fasta jobb vid SMT i Sandviken. I dag, efter det senaste beskedet, är de cirka 2 500 personer.

20–30 har tillfällig anställning

När de 171 visstidsanställda fått fasta jobb är det 20–30 personer som har tillfälliga anställningar. Antalet varierar, bland annat beroende på projekt som börjar eller slutar.

– De har varit anställda kortare tid, bara några månader. Vi får se till sommaren hur det går för dem, säger Bo Boström.

När Sandvik presenterade den senaste delårsrapporten upprepade Peter Gossas, chef för Sandvik Materials Technology, budskapet att bemanningen inte får öka med mer än 5 procent om volymen ökar med 10 procent.

Bo Boström tycker inte att återanställningarna går på tvärs mot ambitionen att öka produktiviteten.

300 färre än 2008

– Vi är ju fortfarande cirka 300 färre än vad vi var i början av 2008, säger han och konstaterar att skiftlagens storlek också har betydelse för hur många som behöver anställas.

I slutet av november i fjol befarade Bo Boström att flera av de visstidsanställda skulle tvingas sluta när kontrakten gick ut 31 mars.

Han befarade att produktionsvolymen skulle vara för liten samtidigt som han påpekade att det behövs mer personal för att klara kompetensutveckling och sjukfrånvaro.

SMT har i dag cirka 4 000 anställda i Sandviken.

Mer läsning

Annons