Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åringen får bo kvar

/
  • Mår bra igen. Efter beskedet om att han skulle få bo kvar i 40-åringens familj kramade 18-åringen om sin fosterpappa och ringde sin biologiska mamma.

18-åringen får bo kvar. Det oväntade beslutet fattade Per Lodin, chef för ungdoms
enheten på Sandvikens kommun, i går kväll.


– Vi ser inget alternativ, säger han väl medveten om att han kommer att få kritik.


För 18-åringen var beskedet det bästa han kunde få.

Annons

Ända sedan Sandvikens kommuns socialtjänst i tisdag bestämde att den 18-årige familjehemsplacerade pojken omöjligt kunde få bo kvar hos den numera före detta Original Gangsters-ledaren har de letat efter ett nytt hem. I går vände de oväntat.

– I det här läget är det bäst att han får bo kvar. Det finns inget alternativ och vi måste se till vad som är bäst för honom, säger Per Lodin och understryker att den situation de hamnat i verkligen inte är något drömläge.

Men att flytta pojken från det hem där han fungerar, trivs och har tillit till 40-åringen och hans fru, skulle bara vara sämre. Enligt Per Lodin är det varken aktuellt med ett HVB-hem eller det öppna ungdomsboendet i Sandviken av olika skäl. Inte heller att skicka tillbaka pojken till det slutna paragraf 12-hem där han varit i ett år.

– Vi anser att han behöver komma ut i samhället och då är det här fortfarande bästa lösningen.

Hemma i villan i Sandviken var glädjen stor i går kväll. Efter beskedet kramade 18-åringen sin fosterpappa och ringde sin biologiska mamma.

– Han mår så bra han kan göra. Han hade inte förväntat sig detta. Vi trodde inte heller att det skulle vända så snabbt. Det är så jäkla skönt, säger 40-åringen.

Det här innebär att socialtjänsten återigen litar på 40-åringen och ger honom en andra chans. Ännu en gång är han avkrävd ett löfte som han dyrt och heligt lovar att hålla. Frågan man måste ställa sig är om 40-åringen verkligen är lämplig.

– Vid en första anblick är han inte det. Men om vi tittar ur pojkens perspektiv är han det. Vi är överens om att han svikit pojken och vi tror att han lärt sig något. Människor har ofta en annan sida, svarar Per Lodin, väl medveten om att han kommer att få kritik för det här beslutet.

– Jag blir inte förvånad om jag blir JO-anmäld. Det finns säkert de som tycker att jag är en idiot, fortsätter han.

Men Per Lodin är inte rädd för att bli fälld. Han menar att handläggningen rent juridiskt sett är rätt gjord, men att man självfallet kan ifrågasätta bedömningen.

Själv är han så nöjd han kan vara efter omständigheterna och säger att han tagit rätt beslut.

Familjehemmet kommer att granskas noga framöver.

– Vi är väl medvetna om att de kommer att ha ögonen på oss. Vi har lyckats med honom i två månader, det är bara att hoppas att det fortsätter så, säger 40-åringen.

Mer läsning

Annons