Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19 vill driva eget apotek

Många farmacevter är intresserade av att starta egna apotek i Gävleborg. Hittills har 19 stycken anmält intresse.

Den typiska kandidaten är en ung invandrarkvinna.

Annons

1 juli avregleras apoteksmarknaden och det blir möjligt att bli egen företagare i apoteksbranschen. Farmacevtföretagarna har undersökt intresset bland sina medlemmar, och konstaterar att det är stort.

– Intresset är stort i hela landet, även om Stockholm, Göteborg och Malmö dominerar, säger Sverker Littorin, ordförande.

I Gävleborg är 19 stycken medlemmar intresserade av att starta egna apotek.

Den typiska egenföretagaren i apoteksbranschen kommer att vara en ung invandrarkvinna. Just invandrare och kvinnor visar störst intresse, det senare förklaras av att det är ett kvinnodominerat yrke.

– De som är intresserade gör det för att uppfylla en dröm, inte för att tjäna pengar.

I hela landet är cirka en tredjedel av medlemmarna intresserade av att öppna egna apotek. 200 av de apotek som nu drivs av Apoteket AB och ska säljas, är tänkta att gå till små entreprenörer.

Farmecevtföretagarna är en ny organisation inom Farmacevtförbundet, en ovanlig företeelse som har kommit till för att ge stöd åt medlemmar som vill gå från att vara anställda till att bli egna företagare. Organisationens uppbyggnad kan liknas vid Icas.

Studien ska nu följas av ännu en undersökning, som visar i vilka kommuner det finns intresse av att starta privata apotek.

Mer läsning

Annons