Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23 kilo amfetamin hittades i knarkrazzian

/
  • STOLT TRIO. kommissarie Lennart Styrman, chef för länskriminalens grova brottsrotel, Pär Langer, operativ chef för Gävleborgspolisen och åklagaren Peter Olofson höll presskonferens i går om länspolisens största narkotikabeslag någonsin.
  • Polisen beslagtog 23 kilo amfetamin vid razzian. Här är en del av knarket.

(Uppdaterad 18.00) Det började som en vanlig vardaglig narkotikaspaning mot en misstänkt person i Sandviken. Några månader senare gjordes Gävleborgspolisens största amfetaminbeslag någonsin.

Annons

23 kilo amfetamin hittades på fyra platser i Stockholm. Två Sandvikenbor, två polacker och tre holländare sitter häktade.


Det var en påtagligt stolt trio som på en presskonferens i Sandviken i går, en vecka efter tillslaget, sammanfattade vad som hänt. Pär Langer, operativ chef för Gävleborgspolisen, kommissarie Lennart Styrman, chef för länskriminalens grova brottsrotel, och åklagaren Peter Olofson kallade det för en mycket lyckad polisoperation.
– Det är ovanligt att polisen i samma tillslag lyckas gripa både grossister, transportörer och försäljare, sade Lennart Styrman.

I samband med spaningar i ett vanligt narkotikaärende i början av året fick polisen klart för sig att en Sandvikenbo beställt ett större parti amfetamin från Polen. Man kontaktade rikskriminalpolisen, internationella åklagarkammaren och tullen och det beslutades att Gävlepolisen skulle fortsätta att leda utredningen.
– 18 mars fick vi klart för oss att det hände saker. Folk hade börjat röra på sig. Sedan gick det fort, berättar Peter Olofsson.

Under det kommande dygnet hårdbevakade Gävlepolisen med hjälp av rikskriminalen fem av de nu sju häktade personerna. När den 34-årige Sandvikenbon i torsdags lämnade Stockholm i bil på väg mot Enköping följde polisen efter och slutförde under tiden planeringen för att gripa alla inblandade.

Sandvikenbon stoppades i Enköping och man fann en stor mängd amfetamin i bilen. Inom loppet av en halvtimme hämtades ytterligare fem män in av polisen, en i Sandviken och resten i Stockholm. Dagen efter greps en kvinna Stockholm.
– Allt gick väldigt bra tack vare ett mycket bra förarbete från polisens spaningsgrupp, säger Peter Olofsson.
Narkotikan hittades i två bilar och i två lägenheter i stockholmsförorter. Värdet på gatan beräknas till sex miljoner kronor.

Sandvikenborna, som tidigare inte är dömda för några grova brott, tillhör försäljarledet. Grossisterna och transportörerna är två polska medborgare och tre holländska. En av polackerna har vistats i Sverige tidigare och är dömd för grova narkotikabrott.
Några av de gripna har erkänt sin medverkan i narkotikahanteringen, däribland 34-åringen från Sandviken.

Polisen tror att hela partiet narkotika kommer från Holland.

Mer läsning

Annons