Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

27 får gå på Sandviks IT-bolag

Stämningen var tryckt på Sandvik Information Technology under måndagen. Då fick 27 av 50 varslade tjänstemän beskeden att de sägs upp från bolaget.
– Nog har det känts alltid, säger Roland Forsberg, ordförande i fackförbundet Unionen.

Annons

Det var i mitten av april som Sandvik Information Technology lade sitt varsel på 50 personer, de flesta i Sandviken. Samtidigt fick 80 konsulter lämna bolaget. Som anledning uppgavs att den interna datatrafiken minskat i omfattning sedan Sandvik generellt dragit ned på kapaciteten. Följden blev en övertalighet inom IT-verksamheten.

Nu är förhandlingarna slut och i går fick de som får sluta sina besked. I slutändan är det 27 tjänstemän som sägs upp. Samtliga ska ha jobbat i några år på Sandvik. Enligt Roland Forsberg slår uppsägningarna ungefär lika mycket mot alla tre ben i organisationen: de som jobbar mot kunder, med drift samt med personal. Av de varslade har en fått avtalspension och tre personer har gått till ett annat av Sandviks bolag.

– Det har varit tyst i fikarummen i dag, det är klart att det är många som är ledsna. Det är inte bara de som får gå hem som påverkas utan det känns även för de som blir kvar, berättar Roland Forsberg.

Även om varslet inte ledde till uppsägningar fullt ut befarar han nya neddragningar till hösten om inte konjunkturen vänder.

Unionen kom under förhandlingarna med ett förslag om kortare arbetstid mot sänkta löner liknande det som tecknats på flera av Sandviks bolag. Men det mötte inget gehör från bolagsledningen, uppger Roland Forsberg.

Mer läsning

Annons