Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 miljoner fattas till bolagskoncernen

/
  • Sandvikens Stadshus AB, moderbolag i kommunkoncernen, bedöms ha för svaga ekonomiska muskler för att klara av att hantera den snabbt växande verksamheten i de kommunägda företagen.

Sandvikens kommun måste nu stärka sin bolagskoncern med ett tillskott på 30 miljoner kronor. Bland annat för att klara driften av Göransson Arena.

Annons

Men enligt ekonomichefen Kerstin Ryding behöver inte det innebära nya krav på nedskärningar i verksamheterna.

– Vi undersöker hur tillskottet ska redovisas, säger hon.

Sandvikens Stadshus AB, moderbolag i kommunkoncernen, bedöms ha för svaga ekonomiska muskler för att klara av att hantera den snabbt växande verksamheten i de kommunägda företagen.

Göransson Arena beräknas under de tre första åren gå med 13 miljoner kronor i förlust. Dessutom planerar både Sandvikenhus AB och Sandviken Energi AB mycket stora investeringar i form av bland annat nya bostadsområden, ombyggda reningsverk och nya rörnät.

Nytt för kommunkoncernen är också att moderbolaget SSAB efter en lagändring nu måste söka sig ut på den öppna marknaden för att låna pengar i stället för att låna internt inom kommunen. Något som innebär att SSAB får en osäkrare situation med mer oförutsägbara räntekostnader.

– I alla bolag med stor verksamhet finns det risker. För att klara sig i ett längre perspektiv behöver SSAB ha en ekonomisk body, eller hur man ska uttrycka det, som står i förhållande till verksamheten, säger Kerstin Ryding.

Efter flera månaders diskussioner inom kommunledningen får kommunstyrelsen i nästa vecka ta ställning till ett förslag om att ge ett tillskott med 30 miljoner kronor från kommunen till koncernmamman SSAB.

Tillskottet ska bland annat användas till att fylla på aktiekapitalet i Jernvallen Drift AB, alltså det kommunägda bolag som ska driva nya Göransson Arena.

Politikerna i kommunstyrelsen väntas fatta beslut om att SSAB ska få 30 miljoner kronor på mottagarsidan utan att ta ställning till hur minusposten ska redovisas på givarsidan.

Enligt Kerstin Ryding är det inte troligt att stödet till bolagen sker på bekostnad av att ett kraftigt försämrat kommunalt resultat och därmed krav på nya nedskärningar i exempelvis äldreomsorgen och skolan.

– Normalt görs inte ett sådant här tillskott via driften, säger hon.

I stället kan det bli aktuellt att stärka bolagen genom förändringar av skulderna och tillgångarna i balansräkningen.

– Vi undersöker tillsammans med revisorerna hur det ska bokföras och redovisas, säger ekonomichefen.

 

Mer läsning

Annons