Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

550 metallare får gå på Sandvik

/

(Ny version) Nästa vecka får 460 metallare på Sandvik besked om upp­sägning. Ytterligare 90 får sluta med avtalspension.
Enligt IF Metall kunde fler av de yngres jobb ha räddats. Men Sandvik tyckte att det skulle bli för dyrt.

Annons

– Det är obegripligt hur man tänker. Företaget har överraskat negativt genom hela processen, säger Bo Boström, ordförande i IF Metalls koncernklubb på Sandvik.
På tisdag påbörjar Sandvik Material Technology uppsägningssamtalen med de berörda metallarbetarna. Men enligt facket blir det i många fall fel personer som sägs upp.
Anställda med över sju års anställning kan bli uppsagda, medan anställda med två eller tre års anställning får behålla jobbet.
– Det är slumpartat. Företaget saknar helt etik och moral när det gäller turordningen, säger Bo Boström på IF Metall.IF Metall föreslog ett helt paket med lösningar. Bland annat att man skulle behålla fler yngre genom att erbjuda avtalspension till 300 personer från 62 år och uppåt.
– Men företaget var över huvud taget inte intresserat av att rädda de unga. Man anser att det blir billigare att skicka hem dem än de äldre, säger Bo Boström.
Nu blir det i stället bara en del av 62-åringarna som erbjuds avtalspension, med 72,5 procent av lönen.
Kunde ha räddat 100 jobb
– Hade företaget gått med på fler avtalspensioner hade mer än 100 jobb till kunnat räddas åt de yngre, säger Bo Boström.
Facket hade även förslag på en arbetstidsförkortning, som kunde ha minskat uppsägningarna ännu mer.
– Vi talar om ytterligare hundra jobb som kunde ha räddats. Men det tyckte företaget heller inte var intressant.Bo Boström menar att Sandvik från början till slut ignorerat facket i förhandlingarna, och helt kört sitt eget race.
– Företaget har valt en väg som man aldrig någonsin i historien gjort tidigare. Man har förstört alla förutsättningar för en seriös diskussion.
Nu kommer IF Metall att driva 80–90 av uppsägningarna, som man menar bryter mot lagen om anställningsskydd, till Arbetsdomstolen.– Får företaget stryk där, och det tror vi, får de betala, säger Bo Boström.
Sedan tidigare har 165 arbetare med korttidsanställning fått gå hem.

Mer läsning

Annons