Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

73-årige Aage vill jobba med ungdomsfrågor

/
  • MANAR TILL FÖRSIKTIGHET. Aage Hansen har betonat för sina partikamrater att de nu måste tänka sig för innan de skriker ut sina åsikter.

Aage Hansen, Ny Ordning och Per-Johan Emtell, Miljöpartiet

Det blir ett halvt maktskifte i Sandviken på nyårsdagen. Socialdemokraterna har bytt samarbetspartner. Centern får lämna Stadshuset efter fyra år. Avgående kommunalrådet Carl-Ewert Ohlsson berättade i tisdagstidningen om sina känslor inför det. In kommer i stället Miljöpartiet och Ny Ordning. Kommunalråd på deltid blir Per-Johan Emtell (MP) och Aage Hansen (NO), två plus 65-åringar som nu ska bilda kommunledning tillsammans med Peter Kärnström (S) och Monica Jacobsson (S).

Annons

• Vad gör dig till ett bra kommunalråd?

– Jag hoppas att min erfarenhet av kommunpolitiken blir en styrka. Jag har varit med länge, upplevt mycket och kan de flesta verksamheterna. Men sedan hoppas jag att folk ska fortsätta att ta mig som den jag är och inte se mig bara som ett kommunalråd.

• Vilket ansvarsområde har du fått?

– Vi är inte riktigt klara med den fördelningen.

– Jag jobbar gärna med arbetsmarknadsfrågor som jag har stor erfarenhet av. Men trots min ålder är jag också väldigt intresserad av ungdomsfrågor.

• Vad är den första och viktigaste frågan som du ska driva nu när du ingår i en majoritet?

– Ekonomin är basen för allt. Eftersom den utgör de yttersta ramarna är det en fråga som vi alltid måste jobba hårt med. Att se till att vi har personal med adekvat utbildning inom skolan och att vi satsar på rätt utbildningar för framtidens arbetsmarknad blir andra prioriterade frågor för mig.

• Finns det någon fråga som du lägger ned omedelbart eftersom du inser att det är meningslöst?

– Nej, jag känner inte så. Vi har pratat om innehållet i våra respektive partiprogram och jag ser inte att det finns någonting i vårt parti som vi måste lägga ned. Däremot finns det saker som man kan göra på olika sätt även om vi är överens om målet. Det är snarare det diskussionen kommer att handla om.

• Hur har ditt parti förberett sig inför att gå från opposition till majoritet?

– Vi har pratat igenom med våra förtroendevalda om vad som är skillnaden och betonat att vi nu måste tänka oss för innan vi skriker ut våra åsikter.

• Hur kommer Sandvikenborna att märka att Ny Ordning ingår i nya kommunledningen?

– Jag hoppas att medborgare och personal känner att de får politiker som alltid är beredda att lyssna. En öppen dialog är vårt mantra.

• Borde du inte unna dig ett behagligt liv som pensionär i stället för bli kommunalråd som 73-åring?

– Jo, i och för sig. Men nu har jag både orken och lusten kvar och då satsar jag på det här.

Mer läsning

Annons