Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

74-åriga Ingeborg lider av stark röklukt på nybyggda äldreboendet i Sandviken

/
  • Ingeborg Holm har fått problem med bland annat hosta sedan hon flyttade till nybyggda Ängsbackens äldreboende. När någon granne ovanför henne röker letar sig cigarettröken in i hennes lägenhet genom ventilationen.

Stickande ögon och hosta. Det är konsekvenserna för 74-åriga Ingeborg Holm när cigarettrök letar sig in i hennes rum på helt nybyggda äldreboendet vid Ängsbacken.
Men något rökförbud går inte att införa, menar kommunen.
I stället kan nu ventilationen behöva byggas om.

Annons

Inte långt efter att Ingeborg Holm flyttade in i det nybyggda huset i slutet av förra året började det. När en av hennes grannar som bor rakt ovanför röker kommer lukten ner genom ventilationen och rakt in i hennes rum.

– Det känns inte alls bra. Jag tål inte rök. Jag får hosta och blir snorig, säger hon.

Hon är inte den enda som är drabbad. Flera personer har problem med cigarettröken.

I en insändare i Arbetarbladet i början på april berättar en kvinna att hon var med sin vän på besök hos hennes farmor och att det stank rök i hennes rum. "Nytt hus och människor får röka inne?", skrev hon frågande.

LÄS OCKSÅ: Ska de behöva bo i röklukt på Ängsbacken

Nu har så kallade rökätare satts in i några av rummen, men det hjälper inte, tycker Ingeborg Holm.

– De säger att det var byggt för att inte röka här och ändå får de röka på rummen. Det är ju konstigt hur det kan vara så.

Tillsammans med sin dotter Christina Hedlund har hon talat med personal och chefer på alla nivåer, men trots att det hunnit gå över tre månader har inget hänt. De tycker båda att det väl bara är att införa rökförbud. Men det är inte aktuellt.

LÄS OCKSÅ: Äldre isolerade under fortsatt renovering på Ängsbacken

Omsorgschefen Karin Jonsson känner till bekymret och beklagar, men har i dagsläget ingen lösning på problemet.

– Vi kan inte förbjuda vårdtagare att röka på sina rum. Det här är ju lägenheter som de här personerna har egna kontrakt på.

Hur ser du på att det inte längre tillåtet på krogen, men på äldreboende är det okej att röka?

– Ja, det är ju ett eget boende. Vi brukar väl försöka uppmana att man går ut och röker eller röker på en balkong, men det är ju svårt att gå in och förbjuda. Förutom i gemensamma utrymmen.

Och så ser det ut på alla särskilda boenden i Sandviken?

– Ja, i Sandviken ser det ut så. Jag vet inte om det är kommuner som profilerar sig och säger att det här äldreboendet får man röka på och det här får man inte röka på. Det känner jag faktiskt inte till, säger Karin Jonsson och fortsätter.

– Vi har ju inte rökförbud för personalen heller i Sandviken och det är vi väl lite unika med. Naturligtvis får de inte röka inne, men vi har inte rökfri arbetstid som många kommuner och landsting har. Och det är ju lite svårt och säga då att brukarna inte får röka, säger Karin Jonsson.

LÄS OCKSÅ: Tobaksutredaren: Göm undan tobak i butikerna och förbjud rökning utomhus

Hon berättar att tekniska kontoret och det företag som har byggt det nya äldreboendet fått i uppdrag att se över ventilationsproblemen.

– Jag har ett möte inbokat nu till veckan då jag tänker höra mig för hur det går, säger Karin Jonsson.

LÄS OCKSÅ: Gamla delen av Ängsbacken rivs och byggs upp igen

Mer läsning