Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

89-åring fick inte duscha på två månader

Den 89-åriga kvinnan ligger isolerad i sin säng efter ett benbrott. Under de senaste två månaderna har hon varken fått duscha eller bada. Hon får ofta ligga i sin egen avföring i upp till tolv timmar.
Beskedet från kommunen är att det inte finns plats på äldreboende.
– Vi behandlar våra gamla sämre än djur, säger en anhörig.

Annons

Sandvikens kommun har i dag en kö på 40 personer till äldreboende. 24 personer som fått rätt till en plats vid en behovsbedömning har väntat längre än lagstadgade tre månader. Elva av dem har inga särskilda önskemål om var de vill bo.

En av dem som bedömts ha behov av plats men som inte fått någon är en 89-årig kvinna som efter ett benbrott är sängbunden i sin icke handikappanpassade lägenhet.

Eftersom hemtjänstpersonalen inte har tillgång till utrustning för att kunna hjälpa henne in i badrummet har hon inte fått duscha eller bada på två månader.

Enligt beslutet från kommunen ska kvinnan ha täta besök av hemtjänsten tills det blir en plats ledig. Men i praktiken fungerar det inte som det är tänkt.

– Hon får ofta ligga i sin egen avföring i upp till tolv timmar. När jag kom dit klockan tio en dag låg hon ensam i sängen, förvirrad, nedbajsad och hungrig, berättar en anhörig som ofta besöker kvinnan.

Mannen betonar att han inte vill kritisera personalen inom äldreomsorgen.

Gör nog vad de kan

 

– De gör nog så gott de kan under de förutsättningar de har för sitt arbete. I det här fallet vet jag att det finns anställda som övervägt att göra en Lex Sarah-anmälan eftersom de själva tycker att det är ett missförhållande.

Enligt den anhörige vill kvinnan själv inget hellre än att komma till en institution där hon kan få snabbare hjälp med toalettbestyr och möjlighet att duscha.

Inget värde bo hemma

 

Att bo kvar i sin egen lägenhet ser hon inget värde i när hon ändå är isolerad i sängen.

– Det är inte värdigt att behandla en gammal människa på det här sättet. Jag blir väldigt ledsen och beklämd när jag hälsar på. Det här är en människa som håller på att tappa all livsgnista för att hon inte får den plats hon har rätt till.

Torbjörn Rönnkvist, s, äldreomsorgsnämndens ordförande, säger att det inte är acceptabelt att en människa behandlas på det här sättet.

– Som du framställer ska det naturligtvis inte vara. Så här får det bara inte fungera.

Mer läsning

Annons