Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

A-kassereglerna hotar deltidsbrandkårer

/

Nya a-kasseregler orsakar problem för deltidsbrandkåren.
I Gästrikland är problemet inte stort ännu, men kan bli i framtiden när lågkonjunkturen fortsätter.
– Reglerna måste ändras, säger Thorleif Gustavsson, kårchef i Hedesunda.

Annons

Räddningstjänsten vilar tungt på deltidsarbetande brandmän. Men den organisationen, som årligen spar in stora summor för kommunerna, hotas nu av nya a-kasseregler som försvårar deltidsarbetande.

Den som blir arbetslös från sitt andra jobb kan tvingas att även sluta som brandman.

Eftersom antalet dagar som man kan vara deltidsarbetslös har begränsats till 75 dagar under en a-kasseperiod, blir det svårt att kombinera med arbete som deltidsbrandman.

I Gästrikland är det ännu inte ett stort problem som hotar deltidsbrandkårerna, att döma av den rundringning som Arbetarbladet har gjort. Men i den rådande lågkonjunkturen finns denna regeländring ändå som ett orosmoln.

– Två som arbetar här är varslade och slutar på sina andra jobb till sommaren, så jag vet inte hur det blir om de inte hittar andra jobb, säger kårchefen Ove Wedin vid Österfärnebos deltidsbrandkår.

I Hedesunda har alla som arbetar deltid andra jobb vid sidan av, men kårchefen Thorleif Gustavsson kräver ändå en regeländring.

– Det är vansinne för dem som drabbas, deltidsbrandkåren spar in grymma pengar åt kommunen. Reglerna måste ändras. Även om alla har andra arbeten hos oss vet man inte hur det blir nu när det är sämre tider.

Mer läsning

Annons