Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adam kan handla fritt på internet

/
  • DYRA RINGSIGNALER. Tioåriga Adam Gustavsson laddade ned nya ringsignaler för över 1 000 kronor till sin mobiltelefon. ”Jag tycker det är fel att det ska vara så lätt för en tioåring att kunna göra det”, säger pappa Dan Gustavsson.

Adam Gustavsson, tio år, laddade ned ringsignaler och rörliga bilder till sin mobiltelefon för 1 000 kronor via internet. – Han kunde bara klicka i vad han ville ha. Det behövdes inga kontrakt eller underskrift från målsman, säger hans pappa Dan Gustavsson.

Annons

Adam Gustavsson har nyligen fått en egen mobiltelefon och laddade ned nya ringsignaler från Jambas hemsida. Det enda som krävdes var att han lämnade ut sitt mobilnummer.

– Utan att vara medveten om det tecknade han tre olika abonnemang. Han hade kunnat ladda ned 20 till utan problem, säger Dan Gustavsson.

För några dagar sedan damp den första räkningen på 1 000 kronor ned hemma i familjens brevlåda.

Dan Gustavsson ringde då upp företaget Jambo.

– Eftersom det är jag som står för abonnemanget behövdes tydligen ingen underskrift, de antog att det var jag som gjorde beställningen.

Jambo har sitt huvudkontor i Tyskland men via deras kundtjänst i Sverige får vi veta att det inte behövs kontrakt eller målsmans underskrift för att få teckna ett abonnemang för att ladda ned ringsignaler, spel eller videor. Det står däremot på företagets hemsida att du måste vara 18 år eller ha målsmans tillåtelse.

– Vi kunde säga upp abonnemangen fast vi måste betala en räkning till som kommer nästa månad. Adam kommer att vara försiktig i fortsättningen, den här händelsen har skärrat honom.

Enligt Anna Mähler, konsumentvägledare på Konsument Gävleborg, är det ett välkänt fenomen.

– Det finns en rad tjänster som användaren kan skaffa och som normalt inte ingår i det ordinarie abonnemanget och som kostar extra. Och det är föräldern som har ansvaret eftersom den myndiga har gett den omyndiga en mobiltelefon.

Var alltid vaksam om ditt mobilnummer, personuppgifter eller adress efterfrågas på nätet. Varför vill de veta det och hur ska uppgifterna användas?

– Om företagen skulle kolla upp om alla som beställer varor och tjänster är myndiga skulle det krävas en enorm kontrollapparat. Det krävs inte längre målsmans underskrift på en kupong för att kunna beställa något och därför måste vi ha bättre koll vad barnen gör på internet.

Anna Mähler vill också utfärda en sommarvarning: Det är dyrare att ringa från mobiltelefonen utomlands. Om barnen ska ha med sig sina mobiler på utlandsresan kan det vara bra att köpa ett kontantkort på plats i landet.

– Det går också att spärra telefonen för att förhindra höga telefonräkningar.

Mer läsning

Annons