Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Affär och privatskola i Hammargymnasiet

/

Planerna på rivning av stora delar av Hammargymnasiet är på väg att ta en sensationell vändning.

Entreprenörerna Anders Ellström och Fredrik Söderberg erbjuder sig nu att köpa fastigheten för 5 miljoner kronor av Sandvikens kommun för att hyra ut lokaler till montessoriskolan och en stor möbelaffär.

– Jag ser positivt på att det finns företagare som vill satsa i Sandviken, säger Mikael Reijer, kommunens tekniska chef, om budet.

Annons

Sedan Sandvikens gymnasieskola lämnat Hammarskolan och flyttat alla utbildningar till ett campus vid Besserskolan/gamla högskolan, har kommunens förstaalternativ varit att bygga kontor i längan mot Köpmangatan och riva resten.

Vill köpa fastigheten

Men nu erbjuder sig Anders Ellström och Fredrik Söderberg att köpa fastigheten, renovera lokalerna och ta dit nya hyresgäster.

– Det finns ingen anledning att riva någonting, säger Sandvikenbon Anders Ellström, själv telekomföretagare och son till Bo Eriksson, lokal profil inom fastighetsbranschen som är tilltänkt projektledare för ombyggnaden av Hammargymnasiet.

Tanken är att Sandvikens Montessoriskola ska flytta in i den delen som ligger närmast innergården.

– Vi är väldigt intresserade av att hyra in oss om köpet blir av. Det skulle innebära att vi får allt samlat på ett ställe mot, som i dag, i fyra olika hus. Dessutom får vi nära tillgång till sporthall, kulturskola och bibliotek, säger rektorn Nils-Eric Johansson.

Montessoriskolan har 180 elever med planer på att expandera till 200 för att kunna ha 20 elever per årskull.

Möbelaffär?

Den andra blivande hyresgästen som Anders Ellström och Fredrik Söderberg har kontakt med är en företagare som är intresserad av driva affär inom möbelkedjan EM. Företagaren, vars namn i det här skedet hålls hemligt, har länge varit intresserad av att starta butik i Sandviken men hittills inte hittat någon lämplig lokal. Enligt de planer som nu lanseras av Anders Ellström och Fredrik Söderberg, fastighetsföretagare från Uppsala, blir det en möbelaffär mot Storgatan.

I slutet av januari hoppas Ellström och Söderberg få ett besked om Sandvikens kommun är intresserad av idén för kvarteret Ritaren, där det också ska bli kulturhus och där det finns intressenter som vill bygga hotell.

– Det är positivt att det finns engagerade företagare som vill satsa och utveckla saker i Sandviken. Mycket spännande. Jag ska bereda frågan seriöst och lyfta upp den till politiken, säger Mikael Reijer.

Mer läsning

Annons