Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktieinlösningar ifrågasattes på avskalad årsstämma

/
 • Det finns ljus i mörkret. Det var många som ville höra Sandviks vd Lars Pettersson berätta om vad bolaget ska               göra för att ta sig ur krisen. Även om mycket var nattsvart så framhöll han att det finns ljuspunkter. Under liknande situationer tidigare har Sandvik faktiskt vuxit och lyckats ta                             marknadsandelar.
 • stipendiater. Duktiga studenterna Lisa Danhard Rundquist, Fredrik Wallin, Stina Mauritzon och Lina Gunnarsson från Göranssonska skolan fick årets stipendier från Sandvik som innebär att de får göra sin utlandspraktik i vilket land som de vill.
 • Vill ha utdelning. Per Karlsson och Kjell Norman tycker visserligen att hög aktieutdelning och många varslade rimmar illa men tänkte inte föreslå slopad utdelning. ”Vi är för små aktieägare för det”, förklarar de.
 • Intresserade. Ulla och Lars Holst från Sandviken ville höra Lars Petterssons tankar om framtiden. ”Det är intressant att få information om hur det är med företaget som vi lever på allihop”, säger Lars Holst.
 • Ville höra om framtiden. Monica Adler och Maria Pysander från Gävle har kommit mycket för att höra om framtiden och vad som händer med Sandvik.
 • Fick guldmedaljer. Tidigare vd:n Per-Olof Eriksson delade ut årets Wilhelm Haglund-medalj i 18 karats guld till österrikarna Thomas Galler och Gerhard Reiter från SMC. De har tagit fram en storsäljande bultborr till gruvindustrin som ger en mer effektiv produktion av transportvägar under jord.

Den globala krisen som även drabbar Sandvik hårt hamnade i fokus på årsstämman. Flera av de 1 100 anmälda aktieägarna tyckte att det var extra angeläget att höra vad vd:n Lars Pettersson hade att säga.
Under frågestunden ifrågasattes de senaste årens stora aktieinlösningar.

Annons

Att Sandvik försöker hålla nere kostnaderna märktes även på en avskalad bolagsstämma på Jernvallen. Mat och dryck var utbytt mot kaffe och bulle och i stället för påkostade artister stod en kör med Sandvikanställda för underhållningen.

– Det vore väl lite uppkäftigt att låtsas som om allting är som vanligt, förklarade informationsdirektören Anders Wallin.

Per Karlsson från Österfärnebo och Kjell Norman från Bollnäs hade kommit för att få ett annat perspektiv på Sandvik eftersom de är ”vanliga arbetare båda två”. Den dåliga kvartalsrapporten kändes lite otäckt eftersom bolaget är motorn i hela Gästrikland.

– Samtidigt är det ett otroligt fint bolag, menade Per Karlsson.

Ulla och Lars Holst från Sandviken ville gärna höra vd:ns tankar om framtiden, likaså Maria Pysander och Monica Adler från Gävle. Båda jobbar på Sandvik och märker att det går lite tungt just nu. De såg också fram emot att få träffa folk, bolagsstämman är mycket av en social grej.

Deltagarna fick höra Lars Pettersson berätta att produktionen inte täcker de fasta kostnaderna och att bolaget behöver göra sig av med ytterligare 2 000 anställda i världen – men att det nog inte räcker. Han betonade att Sandvik inte haft några problem att få krediter ens under krisens mest svarta dagar.

Under frågestunden ifrågasatte Aktiespararnas bolagsbevakare Gunnar Ek de senaste årens aktieinlösningar som kostat Sandvik flera miljarder kronor.

– Så här i efterhand, var det så lyckat, undrade han och fick svaret från styrelseordföranden Clas-Åke Hedström att det alltid är lätt att vara efterklok.

– Det är klart att det hade varit bättre nu om vi hade haft en lite starkare balansräkning.

Gunnar Ek ifrågasatte också Sandviks strategi att säga upp personal i stället för att försöka behålla kompetensen. Han undrade vilka problem det kan ställa till med när konjunkturen vänder. Lars Pettersson svarade att Sandvik försöker hitta andra lösningar men att uppsägningar ibland inte går att undvika.

Efter debatten som varit om höga bonusar till företagsledningar såg sig Clas-Åke Hedström manad att gå igenom ersättningarna till Sandviks ledning som lämnats oförändrade från förra året. Ersättningarna ifrågasattes inte av stämman. Inte heller beslutet att dela ut 3,15 kronor per aktie, sammanlagt 3,7 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons