Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldersgräns införs på energidryck

/
  • ”Eleverna ersätter lunchen med en energidryck”, säger Fredrik Hedberg på Ica i Björksätra.

Flera handlare i Sandviken sätter 18-årsgräns på energidrycker. Eleverna dricker så mycket att de blir uppjagade och får svårt att koncentrera sig i skolan.
– Lärarna har vädjat tyst om det här, säger Fredrik Hedberg på Ica.

Annons

Dryckerna blir allt populärare bland barn och ungdomar och försäljningen har ökat de senaste åren. De marknadsförs bland annat som prestations- och koncentrationshöjande och tillverkarna lovar extra energi. Marknadsföringen för flera märken riktar sig till ungdomar.

Innehållet i dryckerna oavsett märke är socker samt flera andra uppiggande ämnen. Flera kommuner i Dalarna och i norrland har varnat föräldrar till skolbarn om att de inte rekommenderas till barn under 16 år.

Livsmedelsverket råder bland annat att inte dricka energidrycker för att släcka törsten eller när man tränar. Bieffekterna är bland annat hjärtklappning, illamående och kräkningar. Nu har flera butiker i Sandviken satt 18-års gräns på produkterna:

– Jag gör det för barnen. Om en unge sätter i sig flera burkar på rad blir han hög. Lärarna har vädjat om att med 18-års åldersgräns skulle det bli lugnare i klassrummen säger Fredrik Hedberg, butikschef på Ica Supermarket i Björksätra.

Hans försäljning av produkterna har bara stigit. Innan han satte åldersgränsen sålde han 600 burkar i veckan av ett enda märke.

Sven Åke Widman, butikschef på Coop Konsum på Barrsätragatan har också satt 18-års gräns.

– Det är hela klasser som kommer hit och köper energidrycker. Ungdomarna blir uppjagade av det, de verkar inte kunna dricka det där med måtta. Ungarna tycker det är för jävligt att de inte kan köpa nu, säger han.

Det finns andra anledningar till att ifrågasätta dryckerna på skolorna. En av dem är hälsoaspekten. På Hedängskolan har man tagit det på allvar och anordnat föreläsningar för elever och personal.

– Det uppiggande ämnet, Taurin, som finns i energidrycker, höjer hjärtfrekvensen och har orsakat dödsfall. Det är bra att vi har fått upp ögonen, det är verkligen ingenting barn ska dricka, säger Mia Eriksson, idrottslärare på skolan.

Enligt henne har det varit vanligt i många år men att det minskat på Hedängskolan tack vare ökad information om riskerna.


Tel. 026-27 88 00
redaktionen@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons