Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreomsorgen – billig, men dålig på bemötande

Bra på att vara billig. Men dålig på bemötande, delaktighet och trygghet.

Det är betyg som äldreomsorgen i Sandviken får i SKL:s årliga kommunrankning.

– Vi har saker som måste förbättras, säger socialchefen Karin Jonsson.

Annons

Arbetarbladet har tidigare i veckan rapporterat om den kritik mot otillräcklig nattbemanning som Sandvikens kommun fått av Socialstyrelsen och om hur äldreomsorgen försöker lösa problemen genom interna omfördelningar utan tillskott av resurser.

Att det läggs lite pengar på omsorgen bekräftas av den kommunjämförelse som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, gör varje år.

Bästa placeringarna får Sandviken även 2011 i de rankinglistor där kostnaderna jämförs. Nettokostnaden ligger tio procent under standardkostnaden för Sverige. Det ger en 36:e plats i landet i fråga om förmågan att ge billig omsorg.

Karin Jonsson, socialchef för äldreomsorgen, ifrågasätter dock räknesättet. Hon köper i vart fall inte att Sandvikens höga placering beror på låg personaltäthet.

– Vi måste göra en djupare analys av hur de räknat på ekonomin. Det stämmer inte med min bild av verkligheten att vi skulle ha mindre personal än på andra håll. Vi ligger inte lågt inom det området. Har vi ovanligt låga kostnader måste det i så fall bero på andra saker.

Desto sämre hamnar Sandviken i rankinglistorna över bemötande inom hemtjänsten (230:e plats), bemötandet på äldreboenden (202:a), delaktighet (254:e) och trygghet i särskilt boende (215:e).

– Det är områden där vi måste bli bättre och där vi också jobbar hårt på att bli bättre, säger Karin Jonsson.

Extra nöjd är hon med att Sandviken förbättrat sina resultat inom ett antal områden som rör de äldres säkerhet.

Mer läsning

Annons