Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldring tvingades i säng halv sju

Klockan var bara halv sju på kvällen och åldringen var inte det minsta trött. Vilt protesterande blev omsorgstagaren ändå körd i säng och nattad med orden att ”du har inget att säga till om”
Nu har en anställd på ett äldreboende i Sandviken blivit Lex Sarah-anmäld som misstänkt för kränkning.

Annons

Det var en arbetskamrat som reagerade med bestörtning när den vårdanställda kvinnan bestämde sig för att omsorgstagaren, oavsett egen vilja, skulle i säng redan vid halv sju-tiden på kvällen.

Enligt anmälan ska åldringen vid flera tillfällen ha protesterat och begärt att få vara uppe längre som personen är van vid.

Men svaret ska alltså ha blivit att ”du har ingenting att säga till om”.

– En olustig situation, tyckte arbetskamraten.

Orsaken till den anmälda kvinnans agerande ska ha varit att det fanns andra pensionärer som väntade på att få hjälp och att det för personalen var mest praktiskt att omedelbart lägga den protesterande åldringen oavsett vad klockan var.

Brukar gå att ordna

Men i normala fall är det, enligt anmälaren, inga problem med att tillmötesgå den här personens önskemål om senare läggtid. Då brukar någon av de anställda bara komma tillbaka lite senare och hjälpa till med läggningen.

I samtal med sin enhetschef har den anmälda kvinnan sagt att hon inte upplevde något konstigt den aktuella kvällen och att hon inte kunde påminna sig att omsorgstagaren begärt att få stanna uppe längre.

Ska utredas

Händelsen är nu anmäld till personalkontoret för utredning och eventuella arbetsrättsliga åtgärder.

– Under de närmaste veckorna händer dock ingenting eftersom enhetschefen har semester, säger Maria Lindkvist, samordnare inom äldreomsorgen.

Enligt henne är det självklart att omsorgstagarna själva ska få bestämma hur länge de vill vara uppe och att ingen ska behöva tvingas i säng extra tidigt mot sin vilja. Ofta framgår det också av den individuella arbetsplanen hur varje person vill ha det.

– Det var inte trevligt att läsa den här anmälan. Men man måste ju också titta på vilka omständigheter som gällde innan man kan ta ställning. Alltså om det handlade om omsorgstagarens hälsa och säkerhet i den här situationen eller bara personalens beteende.

Händelsen är anmäld som ett psykiskt övergrepp i omsorgen om äldre i form av kränkning.

Mer läsning

Annons