Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alina och Emma letar pluggkompisar

/
  • Alina Hökdahl och Emma Jonsson går båda i tvåan på Bessemerskolans omvårdnadsprogram. De har planer på att bli akutsjuksköterska och barnmorska efter gymnasiet. Nu jobbar de aktivit med att få fler unga intresserade av vårdyrket.
  • Jennie Greis är ordförande i vård- och omsorgscollege som är en certifierad vårdutbildning.

Trots den stora bristen på omsorgspersonal ekar många bänkrader tomma på omvårdnadsprogrammet på Sandvikens gymnasieskola.
Eleverna Alina Hökdahl och Emma Jonsson jobbar med att få fler intresserade av vårdyrket.

Annons

Inom fem år kommer 34 procent av omsorgspersonalen i Sandviken och Hofors ha gått i pension. Samtidigt blir antalet äldre med behov av vård allt fler.

För vård- och omsorgscollege ligger utmaningen i att hitta tillräckligt många studenter för att fylla alla tomma luckor.

Till sin hjälp har de bland annat ambassadörerna Alina Hökdahl och Emma Jonsson. De går andra året på Bessemergymnasiets omvårdnadsprogram.

Tillsammans med collegets lokala ordförande Jennie Greis är de ute och träffar åttondeklassare för att inspirera till vårdyrket.

– Jag försöker vara ärlig och säga att det är tufft, men det är samtidigt väldigt intressant. Och du får så mycket tillbaka av det lilla du ger, säger Alina Hökdahl som får medhåll av Emma Jonsson.

– Jag har alltid velat jobba med människor och det är kul att se att folk mår bra av det man gör.

Trots att Hofors och Sandviken har gått ihop om ett gemensamt gymnasieprogram inom omvårdnad är alla 30 platser inte fyllda.

Nästan tio ungdomar till skulle varje år kunna gå ut gymnasiet som undersköterskor med garanterat direkt efter gymnasiet.

– När jag är ute bland åttor slår jag hål på tre myter, att man tjänar dåligt, att man får dålig rygg och att vårdyrket går ut på att torka bajs. Det finns jättemånga yrken som ligger under oss i lön, i dag finns teknik för att klara lyft och med tanke på hur roligt yrke det är klarar man nog av den lilla del som handlar om att torka bajs, säger Jennie Greis.

– Det här jobbet är verkligen så mycket mer än att torka gamlingar, inflikar Alina Hökdahl som vill plugga vidare till akutsjuksköterska efter gymnasiet. Under studietiden kommer hon ha ett garanterat extrajobb inom omsorgen i Sandviken.

Mer läsning

Annons