Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allokton i Gävle och Sandviken berörs inte av konkurshot

Fastigheterna i Sandviken och Gävle berörs inte av den pågående företagsrekonstruktionen i Allokton.

Annons

– De ingår i helt fristående bolag och det finns ingen som helst anledning att vara orolig för att de skulle gå i konkurs, säger Jakob Johansson, huvudägare i fastighetsbolaget Allokton.

I lördags berättade Arbetarbladet om konkursrisken och den osäkra framtiden för Allokton.

Jakob Johansson vill klarlägga att fastigheterna i bland annat Gävle och Sandviken ingick i en ”frivillig företagsrekonstruktion” som blev klar i november i fjol. Sedan dess har det inte varit någon konkursrisk i den delen, menar han.

Äger bara liten del

Allokton äger i dagsläget inte mer än liten del i de ”koncernstrukturer” som innefattar fastigheterna i bland annat Gävle och Sandviken.

Huvuddelen ägs av ”ett syndikat av banker” som omvandlat sina fordringar till så kallade preferensaktier. Alloktons ägarandel i de aktuella koncernstrukturerna är i dag 12,5 procent.

– I takt med att marknaden utvecklas så att man kan lösa tillbaka aktierna så ökar moderbolaget Alloktons ägarandel. Om tio år kanske vi har en andel på 50–55 procent. Det beror på hur det går på marknaden och hur man tar hand om rörelsen, säger Jakob Johansson.

Det var ett sätt att klara finansieringen med ett underskott på över en halv miljard kronor.

Säljer fastigheter

Allokton håller på att sälja de helägda fastigheterna i Sundsvall och Falköping. Fastigheterna i Gävle och Sandviken är inte till salu, konstaterar Jakob Johansson.

Bankerna som nu i praktiken är huvudägare i den del av Allokton-koncernen som äger husen i Gävle och Sandviken finns i bland annat Danmark, Tyskland och Luxemburg. Ingen svensk bank ingår i ”syndikatet”.

Hur går det med rust och underhåll av fastigheterna?

– Vi har anlitat externa konsulter som verifierat underhållsbehoven. Vi har börjat med det mest akuta. För första gången finns möjligheter att hantera det eftersatta underhållet, säger Jakob Johansson.

Mer läsning

Annons