Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler anlagda bränder i Sandviken

Antalet brände i Sandviken ökar. I år har räddningstjänsten ryckt ut på 40 bränder som de misstänker är anlagda.
– Vi ska gå igenom det här med polisen, risken är att det är många, många fler, säger Johan Melin, inre befäl i Gästrikland.
Nu varnar han företagare för att lämna brännbart material utanför sina lokaler.

Annons

Den nord-västra sidan av Sandviken har varit den mest utsatta delen av vad räddningstjänsten misstänker är anlagda bränder. Hittills i år har räddningstjänsten ryckt ut på ett 40-tal bränder i Sandviken som de inte hittar en naturlig orsak till.

– Det är under våren som har det varit ett stort uppsving av bränder. Nu måste vi vidta åtgärder eftersom vi misstänker att så många är anlagda, säger Johan Melin, inre befäl hos räddningstjänsten i Gästrikland.

Polisens och räddningstjänstens brandstatistik ska samköras under nästa vecka. Johan Melin misstänker att detta kan komma att öka på brandsiffran eftersom polisen i sitt register skriver in de bränder dit räddningstjänsten aldrig tillkallats, bränder som någon redan har släckt eller som har självslocknat.

Containrar, lastkajer och sopkorgar har varit de vanligaste ställena för de anlagda bränderna. Men den senare tiden har flera bilar brunnit och många gånger har spridningsrisken varit hög.

– Frågan är vad nästa steg blir och om det ska accelerera. Det kanske inte räcker att tända eld på en soptunna längre utan de vill testa större grejer, säger Johan Melin.

Han berättar att räddningstjänsten nu ska samla sina krafter för att vidta förebyggande åtgärder. Under nästa vecka kommer en brandstyrka i Sandviken att åka runt till företagare för att ge råd om hur de förebygger bränder.

– De måste städa runt sina lokaler och hålla ordning och reda. De kan inte lämna något brännbart framme. Kartongen som ligger kvar används till exempel för att tända eldarna, säger han.

Under natten mot fredagen var det tre bränder i Sandviken. Polisen och räddningstjänsten misstänker att samtliga var anlagda. På Klövjestigen brann två bilar, branden började i en bil men spred sig till en bil som stod parkerad bredvid. Strax innan dess hade räddningstjänsten ryckt ut på en brand i en bil på riksväg 80. Den tredje branden var på lastkajen hos restaurangskolan i Sandviken, några kartonger på en varuvagn brann.

– Den vid skolan ska visst rubriceras som försök till mordbrand eftersom spridningsrisken var så stor. Det är riktigt allvarlig och kan ge fängelse, säger Johan Melin.

Mer läsning

Annons