Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler beroende av bidrag

Trots förbättrat konjunkturläge blir allt fler Sandvikenbor beroende av försörjningsstöd för att klara sig.
– Det är mycket bekymmersamt att så många människor fastnar i ett bidragsberoende, säger ifo-nämndens ordförande Renate Almén.

Annons

Förra året betalade Sandvikens kommun ut 50 miljoner kronor i försörjningsstöd. Hittills i år har antalet bidragsberoende hushåll fortsatt att öka liksom storleken på utbetalningarna.

Tendensen är att allt fler barnfamiljer blir bidragsberoende och att det blir fler personer i varje hushåll som behöver hjälp. Den största ökningen av antalet ärenden har skett inom grupperna ensamstående kvinnor med barn och ensamstående kvinnor utan barn.

Högsta summan någonsin

Under mars månad betalade Sandvikens kommun ut 5,4 miljoner kronor i försörjningsstöd. Det är den högsta utbetalda summan någonsin under en enskild månad.

– Utvecklingen är skrämmande. Skillnaden i samhället mellan de som har och de som inte har blir bara större. Att inte ha en egen inkomst innebär att det är svårt att känna sig som en självständig person med den självkänsla det innebär, säger Renate Almén (S), ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden där försörjningsstödet diskuterades vid ett möte på tisdagen.

Mer läsning

Annons