Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt hårdare press på gästrikeföretag – "Nu är vi nära smärtgränsen"

/
  • Roland Wikblom och Sören Ivarsson, personalansvarig, visar de ljusa, rymliga lokalerna.
  • Kim Lundström är en av flera arbetare på WRT, som värvats från industriskolan i Sandviken.
  • Roland Wikblom hoppas och tror på bättre tider för WRT i Gästrike-Hammarby.
  • Roland Wikblom trivs med att konstruera och ragga jobb till WRT.
  • För ett par år sedan flyttade WRT till nyrustade lokaler i Gästrike-Hammarby, i den nedlagda massafabrikens el- och mekverkstad.

Många mindre företag sätts under allt hårdare press när storföretag som Ovako och Sandvik ser över sina kostnader.
– Nu är vi nära smärtgränsen, säger Roland Wikblom, vd och delägare i Wikbloms Hydraulik och Rörteknik AB (WRT) i Gästrike-Hammarby.

Annons

WRT är ett av flera gästrikeföretag som lever på uppdrag åt storindustrin.

Men under de senaste två åren har företaget märkt en klar nedgång i efterfrågan. Det syns också i boksluten. Mellan 2013 och 2015 minskade omsättningen med 27 procent och vinsten halverades.

Hittills har man dock lyckats parera förändringarna – till skillnad från exempelvis grannen Blombergs Industriservice i Gästrike-Hammarby och Bäckströms Mekaniska i Hofors som nyligen gick i konkurs.

– Vi jobbar i en annan nisch, där det ställs högre krav. Vi ligger lite före och har nog lyckats vara effektivare än andra, säger Roland Wikblom.

Företaget måste dock fortsätta se över kostnaderna, effektivisera och anpassa sig efter marknaden, konstaterar han.

– Det innebär också att hitta nya kunder och bli ännu bättre på det vi gör.

Han startade företaget för drygt 18 år sedan och har hela tiden inriktat sig på hydraulik för industrin.

Sedan ett par år tillbaka håller man till i den nedlagda massafabrikens el- och mekverkstad i Hammarby. Roland Wikblom köpte fastigheten från ett konkursbo och satsade ett antal miljoner för att rusta lokalerna.

Här är ljust och rymligt.

Entrén till kontorsdelen ger intryck av något helt annat än ett verkstadsföretag. Personalen brukar prata om "finlandsfärja". En mjuk matta täcker golvet och dämpar ljudet. Roland Wikblom berättar att det är samma typ av matta som i loungen i Kungsberget. En matta som stoppar för slalompjäxor borde också klara grova arbetsskor, resonerade han.

Här finns också lokaler för montering, verkstadsjobb, lager och gott om personalutrymmen för de 28 anställda.

– Vi var trångbodda. Vi fick mer plats och förhoppningsvis skulle vi få mer jobb, säger Roland Wikblom om flytten över ån.

Men i samma veva försämrades konjunkturen.

– Nu känns det som att det börjar bli bättre. Vi har bland annat fått tre stora jobb som räcker till augusti, säger han.

När storindustrin pressar kostnaderna och ställer allt högre krav så försöker Roland Wikblom och hans kollegor jaga uppdrag på andra håll. Flera anställda är engagerade i jobbjakten.

Ett större uppdrag som gett sysselsättning under vintern hade man inte kunnat ta åt sig utan de nya lokalerna, konstaterar han.

En av WRT:s specialiteter är höga tryck och anläggningar som transporterar gaser. Det gäller bland annat att svetsfogarna är täta.

– Vi ser till att personalen ständigt har förnyade licenser och kundanpassade utbildningar, säger Roland Wikblom.

I verkstaden träffar jag svetsaren Kim Lundström som jobbat här i 3,5 år. Han är en av flera som hämtats från industriskolan i Sandviken.

– Där fick jag kunskaper om alla typer av svetsning. Sen jag kom hit har jag fått lära mig rörbockning med mera. Jag trivs, säger Kim Lundström och berättar att han pendlar från Sandviken men är i färd med att köpa villa i Gästrike-Hammarby.

Förra året värvades Sören Ivarsson och blev personalansvarig. Roland Wikblom fick mer tid åt det han gillar mest, att konstruera, utveckla maskiner och hålla kontakt med kunderna.

– Det är som mekano, man får bygga saker som rör sig, säger han.

För några år sedan fick han också hjälp på ägarsidan. Industrimannen Reidar Östman i Sandviken gick in som majoritetsägare.

– Jag fick inte kredit för ett större jobb och då klev han in som "bank". Han är energisk och bra på siffror. Jag har lärt mig mycket av honom, hur man ska tänka ekonomiskt, säger Roland Wikblom.

Förutom personalens kompetens är också läget en fördel för företaget, menar Wikblom.

– Vi ligger centralt. Inom några mils radie finns fem stålverk och fyra pappersbruk, konstaterar han.

Läs också: Hoforsföretagare börjar om på nytt.

Läs också: Kvarnen i Gästrike-Hammarby blir vandrarhem.

Läs också: Gästrike-Hammarby får egen ridbana.

För fler lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här

Mer läsning

Annons