Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulans­personal fick klättra över järnväg

Varje gång det är tågmöte stannar tågen tvärs över den enda järnvägsövergången. Ingen tar sig fram – och en gång fick ambulanspersonalen klättra över med en bår.

Annons

Det händer också att folk klättrar genom de stillastående tågen utan tågpersonalens vetskap.

– Nu måste det ske något innan det blir en olycka, säger Rolf Krantz, närboende.

När Rolf Krantz barn skulle till skolavslutningen för något år sedan tog det stopp redan vid järnvägsövergången vid Korsikavägen. Där hade det varit tågmöte och när det stoppade tåget skulle åka igen var det fel på loket. På ena sidan stod familjen – på andra sidan närmade sig skolavslutningen.

– Det slutade med att vi fick klartecken av personalen för att klättra in mellan vagnarna och lyfta våra barn över spåret, och sen gå till avslutningen, berättar han.

En annan händelse alla grannar minns är när ambulanspersonalen fick klättra med en bår över spåren för att hämta en akut sjuk person och få honom till ambulansen.

I många år har dubbelspåret vid övergången orsakat bekymmer. Vid varje tågmöte stannar det ena tvärs över övergången och blockerar all framfart.

– Det tar allt från 20 minuter upp till 45 minuter. Vi har försökt få ut en lista på alla tider som gäller, så vi kan anpassa oss efter det, men så enkelt är det inte heller. Det är för mycket förseningar och det skulle bli för osäkert, säger de, berättar Rolf Krantz.

Byborna har försökt protestera mot tågstoppen i många år och nu tar man ett nytt steg: i en skrivelse som skickats både till Banverket, Vägverket och Sandvikens kommun lyfter man fram riskerna med övergången. 160 personer har också undertecknat en protestlista som skickats med.

– Vi har haft mycket tålamod men inget görs. Nu måste det ske någonting innan det blir en olycka.

Rolf Krantz berättar att det ryktas om att både barn och vuxna ”chansar” och försöker hinna över före tågen, för att slippa vänta så länge och bli sena. Det berättas också om att folk klättrar mellan vagnarna – en minst lika farlig chansning.

– Och vad händer om brandkåren eller ambulansen har riktigt bråttom förbi här? Ibland handlar det ju om dyrbara minuter.

Mer läsning

Annons