Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas vill visa kul grejer

/
  • BÅT. En båt som stått i hamnen i Gröndal i två år tog plötsligt in vatten och sjönk. ”Jag tror att de håller på att pumpa vatten ur den när bilden tas. En båt som sjunkit ser man ju inte så ofta”.
  • UTBUD. En stor menyskylt som för dagen bara innehåller en rätt. ”Vi tyckte mest det var roligt att skylten var så stor, och så står det bara ’lasagne’ i mitten, lite slarvigt skrivet”.
  • HUND. En hund med en misstänkt syntetisk gul färg, vars ägare jobbar i en frisersalong på Folkungagatan. ”Den ser ut som en blandning mellan en ostkrok och ett smörpopcorn. Det syns inte så bra på bilden men den är verkligen lik ett popcorn”.
  • HÅR. På Roskildefestivalen fick Andreas syn på en hårig man som rakat in ett pentagram i rygghåret. ”Jag bad en tjej att snabbt ta en bild på mig, jag kände henne inte. Så jag har ingen aning om vem mannen är – och inte vem som har tagit bilden heller”.
  • SKYLT. En kasserad Systembolaget-skylt ligger slängd under en kraftledning i Hammarbyhamnen. ”Den har blivit mer och mer vandaliserad. Och det står bara ”bolaget” nu, det är skojigt”.

Allt började med att kompisarna från Järbo och Gästrike-Hammarby såg något de ville att flera skulle få se. Nästan tre år senare fortsätter de visa saker på hemsidan andreasvisar.se.
– Helst vill jag vara ett nyhetsankare, säger Andreas Wåhlström.

Annons

Andreas Wåhlström från Järbo bor i Stockholm, arbetar på förskola och driver en rockklubb.

Sedan två och ett halvt år tillbaka driver han dessutom hemsidan andreasvisar.se tillsammans med Henrik Isaksson, ursprungligen från Ginborn mellan Storvik och Gästrike-Hammarby.

Varje dag lägger de ut en ny bild på Andreas, där han visar upp något. Det kan vara en skylt, en ögonblicksbild från en händelse, eller kanske något som ligger trasigt på trottoaren.

– Ibland blir det jättebra, andra gånger blir det mindre bra, konstaterar Andreas som ägnar mycket tid åt att leta upp saker att visa.

Började på stan

Allt har sitt ursprung i en söndag när killarna gick omkring på stan.

– Vi såg något kul i ett skyltfönster och tyckte att flera borde få se det, så vi tog en bild. När vi plötsligt hade tio bilder bestämde vi oss för att starta en hemsida.

 

Tar det inte hemskt mycket tid att leta saker att visa?

 

– Jo, det gör det. Men samtidigt har det blivit som ett sätt att umgås.

De vanligaste miljöerna är Södermalm och centrala Stockholm, det faller sig naturligt eftersom det är där de rör sig.

Ska ha nyhetsvärde

Samtidigt fortsätter projektet också när de reser, så Andreas har visat saker i såväl Kanada och Schweiz som Sandviken och Järbo – i Järbo har bland annat en brevlåda utanför auktionshallen figurerat. Det händer också att gästfotografer tar bilderna.

För två år sedan fick Henrik och Andreas ställa ut några av bilderna på en utställning i Grekiska kulturhuset.

Personliga bilddagböcker där man visar bilder ur sitt eget liv är en vanlig företeelse på nätet. Men för Andreas och Henrik handlar det inte så mycket om att visa upp sig själva.

– Vi tycker att det ska ha någon form av nyhetsvärde, samhällsdokumentation. Jag vill vara ett nyhetsankare egentligen, men det går ju inte riktigt.

– Det händer rätt mycket som man inte ens märker när man är ute, det försöker vi väl få med.

Mer läsning

Annons