Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändring i lagen hade kunnat hjälpa anhöriga

/

En lagändring är på gång som ger även ensamstående föräldrar rätt att skriva över tillfällig föräldrapenning på andra om de blir sjuka.

– Det är helt obegripligt att det inte har gjorts något än, säger Karl-Petter Thorwaldsson, utredare.

Annons

I går berättade Arbetarbladet om Lena Olsson och hennes familj som drabbas hårt av en lucka i lagen. Sedan svärsonen Tony Jansson omkom i en motorcykelolycka i maj har morföräldrarna stöttat familjen och tagit hand om barnen.

Men som ensamstående har dottern Linda ingen rätt att överlåta sin tillfälliga föräldrapenning. De anhöriga blir nu utan ersättning från Försäkringskassan – trots att tre olika handläggare gett besked om motsatsen.

Men en lagändring kan vara på gång. Regeringen har föreslagit att lagen utvidgas från 1 januari 2010 så att även ensamstående ska omfattas av samma trygghet som andra föräldrar.

Karl-Petter Thorwaldsson, i dag förbundsordförande för ABF, utredde frågan på uppdrag av förra regeringen för fem år sedan och lade då fram förslaget. Han är kritisk till att det dröjt så länge innan något händer.

– Alla partier håller med om det här, det är inte särskilt kostsamt och det betyder väldigt mycket för de föräldrar som berörs, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han kom först i kontakt med problemet vid ett besök på Försäkringskassan där han fick höra om en mamma som avlidit under förlossningen. Pappan hamnade i en depression och orkade inte ta hand om barnet. Hans alternativ blev att vända sig till socialtjänsten för att familjehemsplacera barnet.

– När vi gick vidare upptäckte vi att det fanns flera fall, berättar Karl-Petter Thorwaldsson.

När han lade fram utredningen 2005 satt den socialdemokratiska regeringen vid makten. Karl-Petter Thorwaldssons förslag röstades inte igenom eftersom det även innehöll ett politiskt känsligt förslag om kvoterad föräldraförsäkring.

– Det här var mitt under valförberedelserna. Den gamla regeringen hade egentligen ingen möjlighet att genomföra det, uppger Karl-Petter Thorwalds-son som tycker att nuvarande regeringen kunde ha agerat snabbare.

– Egentligen är det helt självklart för det slår så hårt mot de här familjerna.

Anders W Jonsson (C), politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen, uppger att han drivit på för att få igenom ändringen men att det krävts en del utredningsarbete.

Regeringens förslag gäller ensamstående som blir allvarligt sjuka.

– Typfallet är en mamma som får cancer, berättar Anders W Jonsson som ändå tycker att Linda Janssons fall låter som det borde ha omfattats av de nya bestämmelserna.

Mer läsning

Annons