Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga oroliga över hemtjänst

Ny hemtjänstpersonal skapar oro hos de anhöriga Hemtjänstdistriktet Solrosen i Sandviken upplöstes för att personalen mådde dåligt.

Annons

Men nu har det dåliga måendet i stället flyttats över till de anhöriga.

I mitten november kunde Arbetarbladet berätta att samtliga i personalen vid hemtjänstdistriktet Solrosen i Sandviken skulle få söka om sina tjänster. Bakgrunden var flera år av konflikter mellan personalen inom de två grupperna som distriktet är indelat i, Svea och Oden. Personalen hade i vissa fall inte kunnat samarbeta och arbetsmiljön hade lett till att flera personer mådde dåligt av att gå till jobbet.

Personalen sökte om sina tjänster och första februari startar distriktet upp igen, men med delvis ny personal. Chefen för distriktet har omplacerats, två i personalen har slutat och tio andra har valt att bli placerade någon annanstans.

Fungera bättre

Förhoppningen är att den nya hemtjänstgruppen, med totalt 30 personer, ska fungera bättre än den tidigare. Men förändringarna har i sin tur lett till en oro och många klagomål från de anhöriga till brukarna

Arbetarbladet har pratat med en anhörig, som vill vara anonym, vars mor har vårdats av hemtjänstens personal i många år.

– Man kan inte tro att det här är sant. Min mor känner ju igen den här personalen och jag med, och så plötsligt ska den bytas ut, säger den anhöriga.

Karin Jonsson är äldreomsorgschef i Sandviken. Hon har full förståelse över att de anhöriga och brukarna känner en stor oro inför förändringen. Men menar att det inte är all gammal personal som försvinner.

Samverka bättre

– Alla ska inte bort. Det är några fler från den ena gruppen, men så har vi blivit tvungna att göra för att den nya gruppen ska kunna samverka på ett bättre sätt, säger hon.

Hon poängterar att personalen är erfaren och att några av de nya medarbetarna tidigare har arbetat inom Solrosen. Övergången ska bli så smidig som möjligt, för både anhöriga och brukare menar hon.

– Två chefer har fått i uppdrag att gå igenom allt nytt med gruppen och se till så att det här blir bra, och det kommer att vara klart till första februari. Det här ska bli en bra förändring på alla plan, säger hon. Johanna Nyman

Mer läsning

Annons