Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Jörgensdotter får pris – nästa år

Nästan ett år i förväg fick författaren Anna Jörgensdotter i går veta att hon nästa höst tilldelas Gunvor Göranssons kulturstiftelses stora pris på 50 000 kronor.

– En kupp, sade stiftelseordföranden Monica Jacobsson vid det överraskande tillkännagivandet.

Annons

Anna Jörgendotter, högaktuell med kritikerhyllade romanen ”Berget döttrar”, var inbjuden till kommunfullmäktiges möte på måndagskvällen för att läsa några sidor ur sin bok för politiker och åhörare.

Efter högläsning ur boken varvat med musik av Mathias Åberg tackade Anna Jörgensdotter för sig och var beredd att gå. Då blev hon ombedd att stanna kvar och fick det överraskande beskedet att hon redan är utsedd till 2010 års mottagare av Gunvor Göranssons kulturstiftelses stora pris.

– Du har tagit hela landet med storm och är väl värd priset, sade Monica Jacobsson, stiftelsens ordförande, till pristagaren efter sin lilla kupp.

Stora kulturpriset delas enligt traditionerna ut i Högbo kyrka i samband med den årliga Bessemerdagen. Nästa års prisutdelning sker först 18 augusti. Men vem som får priset är då alltså en nästan ett år gammal nyhet.

Mer läsning

Annons