Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna plockar ihop middag till Icas stressade kunder

/
  • Ihopplock. Anna Ljunggren på Ica Supermarket Björksätra plockar ihop en matkasse med ingredienser och recept för fem middagar för fyra personer. Matkassarna beställs i förväg på internet och det finns tre olika att välja på.
  • Middagsfylld matkasse.  Färdiga matkassar har blivit populärt på senare tid, inte minst bland barnfamiljer. Tjänsten har sedan tidigare erbjudits av flera privata företag. Nu lanserar även lokala butiker servicen – mot betalning.

På Ica Supermarket Björksätra i Sandviken kan kunderna sedan i måndags få sina färdigpackade matkassar levererade till dörren eller hämta ut dem i butiken.

– Vi vill förenkla vardagen för våra kunder. Det här spar tid åt stressade familjer, säger Ica-handlaren Fredrik Hedberg.

Även Coop har nyligen kastat sig in på matkassemarknaden.

Annons

Hittills har matkassemarknaden – där kunden får en vardagsveckas middagsmat plus recept – i länet dominerats av mindre bolag som Bondenära, Ekonära, Årstiderna och Middagsfrid.

Tidigare i våras ökade konkurrensen när Linas Matkasse, Sveriges största matbutik på nätet, startade i Sandviken och Gävle. Företaget omsatte i fjol 200 miljoner kronor.

Och nu ger sig även de stora matkedjorna Ica och Coop in i kampen om att få leverera färdiga matkassar.

Ica Supermarket Björksätra är första Ica-butiken i Gävleborg att erbjuda sina kunder hemleverans eller hämtning i butik av färdiga middagskassar med varor och recept.

Bra för kunder med tidsbrist

– Jag är övertygad om att inte minst barnfamiljer uppskattar att de slipper fundera på vad de ska laga för middagsmat när de åker mellan dagis, träningar och hemmet, säger Fredrik Hedberg, som driver Ica Supermarket Björksätra.

Matkassarna beställs i förväg på internet och det finns tre olika färdigpackade att välja på: Inspiration, Inspiration laktosfri och Billiga veckan.

Dyrare än att plocka själv

Varje matkasse innehåller ingredienser och recept för fem middagar för fyra personer. Med hemkörning blir den ett par hundralappar dyrare än om man skulle ha plockat ihop den själv i butiken.

Enligt en webbaserad undersökning som Ica har genomfört skulle dock över hälften av de tillfrågade gävleborgarna vilja få hjälp att plocka ihop en matkasse ibland.

Viktigaste anledningarna är att man vill få inspiration och en större variation när det kommer till vad man ska äta till middag.

– Det är lätt att man hamnar i en slentrianmässig vardagsrutin. Med kassarna slipper man hamna i makaroner och korv-träsket, säger Fredrik Hedberg.

Ett framtidskoncept

Premiärveckan har Ica Supermarket Björksätra levererat tre färdiga matkassar. Till nästa vecka är nio matkassar beställda. Och Fredrik Hedberg ser ljust på framtiden.

– Målet är 50–75 kunder i veckan till hösten, säger han.

Sedan två veckor tillbaka har även 19 Coopbutiker i länet, däribland Sandviken, Hofors, Forsbacka och Gävle, börjat med färdiga kassar för hämtning i butikerna. Här kan man välja om man vill ha en kasse för två, fyra eller sex personer.

Mer läsning

Annons