Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu fler kan se varandras datorer

Det är inte bara Bredband 2:s kunder som riskerar att obehöriga ska komma åt deras datorer.
Samma säkerhetsrisk finns i hela Sesam, Sandvikenhus bredbandsnät.
– Så här långt anser vi inte att den frågan är vårt ansvar, säger Anders Norgren, Sandvikenhus.

Annons

Använder du en router, eller är du säker på att du har en ordentlig brandvägg på din dator? Om inte finns det risk att grannarna kan komma åt innehållet på din dator.

I går berättade Arbetarbladet om Daniel Westberg som upptäckte att han kunde se innehållet i andra datorer än hans egna.

Den risken gäller inte bara de som får sitt bredband levererat av Bredband 2 – utan alla som bor i Sandvikenhus hyreshus och använder deras nät, Sesam. Det finns nämligen ingen spärr som skärmar av hyresgästernas egna nätverk från resten av nätet.

Eget ansvar

 

Enligt Anders Norgren, chef för bygg och teknik på Sandvikenhus, är bredbanden byggda på det viset i åtminstone halva landet.

– Jag vet inte om jag anser att det är något fel över huvud taget. Hyr man en lägenhet hos oss är det ens eget ansvar att låsa ytterdörren. På samma vis måste man skydda sig själv genom datorerna.

Sandnet, som ansvarar för det andra stadsnätet, har däremot lagt säkerheten på en helt annan nivå.

– Det är omöjligt att utbilda alla i IT-säkerhet. Därför har vi lagt säkerheten väldigt högt här och man kan definitivt inte se någon annans datortrafik. Men jag vet att Sandvikenhus har valt en annan lösning, säger Hans-Peter Eriksson, Sandnet.

Öppet nät

 

Sandvikenhus eget bredband, Sesam, är ett så kallat öppet nät där man bland annat själv väljer sin bredbandsleverantör.

Fördelen med öppna nät är till exempel att överföringshastigheten mellan två datorer blir hög.

Men samtidigt hamnar ansvaret för säkerheten automatiskt hos kunderna själva.

– Visst är det tekniska kunnandet inte så bra som man kunde önska alla gånger. Så det är möjligt att vi borde trycka mer på det här i vår information. Men att var och en måste skydda sig ute på Internet tror jag att de flesta vet om, säger Norgren.

Mer läsning

Annons