Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställd agerade felaktigt

En enskild anställd pekas ut som ansvarig för fallet med kvinnan på äldreboendet som blev liggande i sin egen avföring och varken fick mat eller dryck. Kommunen har nu inlett en arbetsrättslig utredning.

Annons

Vid två tillfällen blev en äldre kvinna lämnad kvar i sängen av morgonpersonalen. I ena fallet visar den utredning som nu gjorts att kvinnan varken fick mat, hygien eller blöjbyte inom rimlig tid. I det andra fallet fick kvinnan hjälp med medicin och blöjbyte, dock först sent på förmiddagen. Någon frukost eller övrig hygien fick hon inte hjälp med.


Tre anställda har figurerat i två olika fallen. Den som nu pekas ut som huvudansvarig fanns med vid båda tillfällena.

Tillsammans med sina båda arbetskamrater har kvinnan uppgett att hon vägrat göra insatser mot omsorgstagarnas egen vilja. Det ska alltså ha varit den äldre kvinnan själv som sagt ifrån att hon inte villa ha någon hjälp, ett önskemål som personalen då valt att respektera.Enligt medicinskt ansvariga sköterskan Eva Almén-Åström borde personalen ha meddelat arbetsledningen att det inte var möjligt att utföra arbetsinsatsen.
– Det måste signaleras vidare. I en sådan här situation får man inte bara låta det vara, säger hon.


Enligt utredningen har kommunen rutiner och bestämmelser för hur sådana här situationer ska hanteras. Personalen ska också vara väl informerad om vad som gäller. Men i det här fallet följde inte den anställda som pekats ut som huvudansvarig reglerna.
– Det är personal som felat, inte kommunen, säger Eva Almén-Åström.
En arbetsrättslig utredning har nu inletts. Under tiden som den pågår är den huvudansvariga bortplockad från arbetet med kvinnan som inte fick den vård som hon skulle ha haft.

Mer läsning

Annons