Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda kan ha stulit åtta ton nickel

Fyra Sandvikanställda misstänks ha stulit nickel från företaget. Polisen har beslagtagit åtta ton till ett värde av cirka 640 000 kronor.
En av dem, en 36-åring, hade begärts häktad för grov stöld och grovt häleri men släpptes vid tingsrättsförhandlingen i måndags.
För att förhindra ryktesspridning har Sandvik valt att gå ut och informera anställda på den aktuella arbetsplatsen.

Annons

Polis och åklagare håller nu på att nysta upp en omfattande metallstöldshärva.

I måndags hölls en häktningsförhandling vid Gävle tingsrätt. Åklagare Peter Olofsson hade begärt en 36-åring från Sandvikens kommun häktad misstänkt för grov stöld och grovt häleri. Tillsammans med tre andra anställda på Sandvik Materials Technology misstänks han ha stulit och sedan sålt vidare metall under februari och mars i år.

Tingsrätten ansåg inte att det fanns tillräckliga skäl för häktning eftersom endast brottsrubriceringen grovt häleri kunde styrkas – inte stöld. Han släppte därför på fri fot.

Enligt Peter Olofsson är det inte aktuellt med några nya frihetsberövanden för de andra tre.

– Vi har haft folk inne på förhör. Det räcker så länge, säger han.

När polisen kom ligan på spåren beslagtogs hela åtta ton nickel och annan ännu dyrare legeringsmetall. Till ytan handlar det om mellan två och tre kubikmeter och omräknat i pengar är metallen värd cirka 640 000 kronor om man räknar på ett kilopris på nickel på 80 kronor.

Metallen kommer inifrån Sandviks industriområde som de anställda lyckats smuggla ut.

På frågan hur stölderna upptäcktes svarar Peter Olofsson:

– Genom spaning och polisarbete. Till slut förstod också Sandvik vad som pågick, men det tog ett tag, säger han.

Om det beslagtagna är lika mycket som det som stulits från Sandvik är oklart. Det är inte heller utrett om något sålts vidare.

Sandvik valde på onsdagen att informera anställda på den aktuella arbetsplatsen om de omfattande stölderna.

– Ryktet går igång snabbt på en arbetsplats och det innebär att det kan bli dålig stämning. För att få stopp på spekulationerna gick chefen ut med information till skiftlagen, bekräftar Lena Berg, informationschef på Sandvik Materials Technology, som för övrigt inte vill kommentera något eftersom det pågår en polisutredning.

För två år sedan dömdes två Sandvikanställda för att ha stulit metallskrot. De fick villkorlig dom och dagsböter. Samtidigt dömdes de att betala ett skadestånd till Sandvik på 85 000 kronor, företaget hade dock begärt 400 000 kronor.

Båda slutade sina anställningar vid företaget. Från början var tre personer misstänkta för metallstölderna, men en friades av Gävle tingsrätt.

Mer läsning

Annons