Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda utan CNC-utbildning sägs upp på Sandvik-bolag

Personer med upp till tolv års anställningstid får nu gå från Sandvik Mining and Construction. Anledningen är att de saknar CNC-utbildning. Flera av de 28 uppsagda ska ha bett om att få utbildningen men nekats.
– Det saknar helt etik och moral, säger Lars Karlsson, ordförande i bergborrklubben, som är beredd att kräva skadestånd i ett tiotal fall.

Annons

Av det ursprungliga varslet på 50 metallare är det 28 som sägs upp från Sandvik Mining and Construction, SMC. Men IF Metalls bergborrklubb är mycket kritisk till Sandviks sätt att turordna. Facket anser att förhandlingarna inte var färdiga när företaget i torsdags meddelade att man tänkte avsluta dem. Enligt Lars Karlsson hade innan dess två listor diskuterats, en med anställda med utbildning till CNC-operatör och en med dem utan.

– De har i stort sett klippt ihop det till en lagturlista. Så gör man inte, tycker Lars Karlsson som menar att det är ett sätt att komma runt Lagen om anställningsskydd, LAS.

Beslutet innebär att anställda som jobbat i upp till tolv år på Sandvik tvingas sluta för att de saknar en formell CNC-utbildning. Hårt drabbat är till exempel packnings- och lastningslaget där sju av 24 sägs upp trots många år bakom sig på företaget.

– De har varit en viktig ryggrad de senaste åren när vi har haft mycket att göra, säger Lars Karlsson.

Från bergborrklubbens sida har man ansett att Sandvik är skyldig att tillhandahålla CNC-utbildning om det ställs som kompetenskrav. Enligt Lars Karlsson ska flera också ha bett om att få utbilda sig men nekats under högkonjunkturen när det varit högt tempo och mycket att göra.

– Företaget har sagt att det tar för lång tid, uppger han.

Lars Karlsson beskriver stämningen som tryckt efter beskeden, både hos de uppsagda och deras kolleger.

– Det är väldigt tyst och ledsamt. Flera hade inte på känn att det skulle bli så här.

Han betonar att de som får lämna Sandvik inte har gjort ett dåligt jobb.

– Vi tycker att det är viktigare att folk är villiga, duktiga och tar för sig än att de har formell kompetens som inte behövs på alla arbetsplatser.

IF Metall är beredd att driva ett tiotal fall till Arbetsdomstolen och kräva skadestånd från Sandvik. Facket är också besviket över att förslaget om kortare arbetstid fick nobben.

Arbetarbladet sökte i går kväll representanter för Sandvik Mining and Construction utan framgång.

Mer läsning

Annons